Članci s tagom: reproduktivna-i-seksualna-prava

 • O pobačaju i njegovoj (ne)dostupnosti

  O pobačaju i njegovoj (ne)dostupnosti

  Prema studiji objavljenoj ovih dana u časopisu "Opstetricija i Ginekologija" , 97 % specijalista ginekologije i porodništva u SAD-u susreće se s pacijenticama (...)

 • "Ne uzimajte mi kontracepciju!"

  "Ne uzimajte mi kontracepciju!"

  Rezanje proračuna u SAD-u moglo bi ozbiljno ugroziti položaj žena. Radi se o smanjenju i ukidanju milijarde dolara koja se izdvajala za zapošljavanje žena, klinika (...)

 • Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

  UN-ov CEDAW Odbor donio je odluku kojom kaže da vlade imaju obvezu jamčiti svim ženama u njihovim zemljama - bez obzira na rasu ili imovinsko stanje - pristup pravovremenoj, nediskriminirajućoj i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti trudnica i rodilja. Ovo je prva takva odluka, ikada u povijesti, donesena od strane jednog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

 • Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Kongresnim izborima u SAD-u, održanim u 2010. godini u službu je ušlo 29 guvernera koji su protiv prava na izbor te se time broj država u kojima vlast drže protivnici (...)

 • Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama

  Prevela Nada Kujundžić Izvještaj "Spolnost, reproduktivno zdravlje i prava adolescenata u srednjoj i istočnoj Europi te balkanskim državama" (...)

 • MAKEDONSKA VLADA U KAMPANJI PROTIV POBAČAJA

  MAKEDONSKA VLADA U KAMPANJI PROTIV POBAČAJA

  Prošloga tjedna makedonska vlada pokrenula je novu medijsku kampanju protiv pobačaja pod geslom: "Pravo na život, pravo na izbor". U sklopu kampanje pojavio se niz tekstova u tiskanim medijima, kao i dva video spota koji prikazuju isključivo negativne posljedice pobačaja. Udruge za ženska prava smatraju kako su podatci predstavljeni javnosti previše jednostrani, budući da ne pokrivaju sve aspekte prekida trudnoće.

 • Reproduktivna prava ulaze u Ustav?

  Reproduktivna prava ulaze u Ustav?

  U prijedlogu oporbenog ustavnog rješenja naći će se i odredba po kojoj se ženama jamči sloboda izbora rođenja djeteta. To bi značilo da se Ustavom jamči pravo na pobačaj te se više to pravo ne bi moglo dokinuti bez dvotrećinske većine u Saboru. Uz to, dizanje reproduktivnog prava na razinu Ustava značilo bi da se to pravo smatra temeljnim ljudskim pravom pojedinca/ke.

<< < 1 2 3 4

Iz drugih medija

AEM