Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Domine: Split nema razumijevanja za žene

  Domine: Split nema razumijevanja za žene

  - U sklopu projekta "Stvaranje novih modela za unapređivanje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne politike Grada Splita", koji je financiran iz Phare programa Europske unije, organizirali smo edukativne radionice za predstavnike 11 gradskih poduzeća i 11 gradskih službi i odjela, no odaziv je bio katastrofalno loš, kažu u udruzi Domine.

 • PODZASTUPLJENOST ŽENA U EUROPSKIM INSTITUCIJAMA

  PODZASTUPLJENOST ŽENA U EUROPSKIM INSTITUCIJAMA

  Barrosovo nastojanje da sastavi kolegij europskih povjerenika/ca s boljom rodnom ravnotežom od ovoga još uvijek antualnog otežavaju upravo zemlje članice koje za svoje kandidate u Komisiji kandidiraju uglavnom muškarce. Pokrenuta je i online peticija za poboljšanje rodne ravnoteže u sljedećem sastavu Europske komisije - Gender Balanced Commission.

 • Rodna ravnopravnost počinje u lokalnim zajednicama

  Rodna ravnopravnost počinje u lokalnim zajednicama

  Proteklog je vikenda u organizaciji CESI održan seminar za nove lokalne vijećnike i vijećnice te članice i članove Povjerenstava za ravnopravnost spolova na temu "Ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici". Seminaru su prisustvovale osobe iz središnje i sjeverozapadne Hrvatske koje su zahvaljujući različitim lokalnim iskustvima imali priliku razmijeniti ideje i projekte.

 • ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  ŽENE KOJE NISU U BRAKU PREKIDAJU ŠUTNJU I DOVODE U PITANJE SOCIJALNE NORME

  Prevela Dea Ajduković Prošlo je više od osam godina otkad je potres pogodio indijsku državu Gujarat, ali Hansa Rathore i dalje se ne može riješiti (...)

 • Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Mladen Panić, 27-godišnjak iz Petrinje, bio bi po svemu još samo jedan prosječni visokoobrazovani nezaposleni sa evidencije na burzi rada, da mu jedina prepreka do radnog mjesta nije - muški spol. Mladen se, naime, školovao za "tetu" u vrtiću, ali to je radno mjesto u Hrvatskoj, sudeći po njegovoj priči, još uvijek rezervirano isključivo za žene.

 • Nacija žena

  Žene po prvi puta u povijesti čine polovicu američke radne snage. U zemlji koja je važan dio svog identiteta izgradila na slici heteroseksualnog bračnog para s djecom, (...)

 • Švedska Luteranska crkva odobrila gay brakove

  Švedska Luteranska crkva odobrila gay brakove

  ŠVEDSKA Luteranska crkva od sljedećeg će mjeseca moći vjenčati istospolne parove, odlučila je njihova sinoda. Oko 70 posto od 250 članova/ica sinode podržalo je prijedlog čime je švedska Luteranska crkva postala jedna od rijetkih koja dozvoljava gay brakove. Oko tri četvrtine Šveđana/ki pripada Luteranskoj crkvi, no odaziv na misu je nizak.

 • Kuvajćanke mogu dobiti putovnicu

  Kuvajćanke mogu dobiti putovnicu

  Kuvajtski ustavni sud u utorak je odlučio da žene odsad ne trebaju dobiti suprugov pristanak za podizanje putovnica i putovanje u inozemstvo. Odlukom tog sudskog tijela na čija se rješenja nije moguće žaliti, ukida se zakon iz 1962., po kojemu su žene trebale suprugov pristanak za raspolaganje putovnicom i putovanja.

 • "Ne" Berlusconijevom mačizmu

  "Ne" Berlusconijevom mačizmu

  Više od 98.000 žena potpisalo je u Italiji, na inicijativu lista La Repubblica, peticiju kojom želi osuditi "mačističko ponašanje" talijanskoga šefa vlade Silvija Berlusconija. "Taj nas muškarac vrijeđa, zaustavimo ga u tome", stoji u peticiji za "dostojanstvo žena", pokrenutoj prije desetak dana kada je Berlusconi za zastupnicu Rosy Bindi u jednoj tv-emisiji rekao da je "više lijepa nego inteligentna".

 • Optimizam odjekuje među Japankama

  Optimizam odjekuje među Japankama

  Prevela Višnja Materni "Želim društvo u kojem će žene moći slobodno raditi i u isto vrijeme imati obitelj." Riječi studentice Eri Ochiai (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM