Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Novo tijelo UN-a za ravnopravnost spolova

  Novo tijelo UN-a za ravnopravnost spolova

  Na pomolu je osnivanje novog tijela UN-a za provođenje ravnopravnosti spolova. Prijedlozi o njegovom institucionalnom obliku podnose se u rujnu 2009. Generalnoj skupštini UN-a. 

 • Đapić, jedan jedini

  Đapić, jedan jedini

  Posljednju klicu segregacijske filozofije, po kojoj su ženska politička prava najobičnije afektiranje, želi spasiti još samo Anto Đapić koji se ovih dana hvali kako ga ne zanimaju ni zakon, ni ženske kvote. Sve značajnije hrvatske stranke, i liberalne i konzervativne, danas smatraju da udio žena u politici mora rasti i sve tvrde da žele bolje izbalansirati odnose između žena i muškaraca u svojim vodstvima.

 • Različite ljubavi, jednaka prava

  Različite ljubavi, jednaka prava

  Lezbijska grupa Kontra i Iskorak - centar za prava seksualnih i rodnih manjina - pokrenuli su zajedničku kampanju za prava seksualnih manjina pod nazivom "Različite ljubavi, jednaka prava".  Plakati i razglednice koji su dio ove kampanje prikazuju šest istospolnih parova u šest različitih životnih situacija koje simboliziraju različita prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba. Cilj je kampanje ukazati na kršenje ljudskih prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba.  

 • Prisutan seksizam i seksističko ponašanje

  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je danas potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor izmjene Kolektivnog ugovora koje se odnose na zaštitu dostojanstva službenika i namještenika, točnije na obvezu objave popisa svih povjerljivih savjetnika na razini državne uprave, kao i isticanja podataka o imenovanim povjerljivim savjetnicima na razini svakog državnog tijela.

 • Ravnopravne, ali samo na papiru

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik smatra da su, gledajući zakonodavni okvir, u Hrvatskoj postignuti svi preduvjeti za uspostavu ravnopravnosti spolova. No tako je samo na papiru.
  Ona napominje da su žene i dalje značajno podzastupljene u tijelima gdje se donose odluke, bilo da se radi o upravnim i nadzornim odborima, vijećima, povjerenstvima ili političkim strankama.

 • RoZa brošura

  RoZa brošura

  Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe neke odluke ili akcije ocjenjivati i vrednovati učinke te odluke ili akcije na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Međutim, općenito prevladava značajno nerazumijevanje što to zapravo znači i na koji način kreirati rodno osjetljive politike. Iz tog razloga CESI su izdale publikaciju "Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama".

 • "Ne postoji procjena u kojem obimu se budžeti oslanjaju na neplaćeni ženski rad"

  "Ne postoji procjena u kojem obimu se budžeti oslanjaju na neplaćeni ženski rad"

  Jedan od temeljnih alata za postizanje rodne ravnopravnosti svakako je i rodna analiza proračuna, odnosno kreiranje rodno osjetljivih proračuna.

 • Biti lezbijka u Hrvatskoj

  Biti lezbijka u Hrvatskoj

  Članak prenesen s portala CroL . Tabloidi bi ubili za Nevenkinu priču. Baš je zbog toga bilo potrebno uložiti toliko puno energije da je se (...)

 • Kako to izgleda kad HTV radi emisiju o rodnoj ravnopravnosti

  Dijana Čuljak Šelebaj uređivala je i vodila sinoćnje "Otvoreno" koje se, vjerovatno prigodom nadolazećeg 8. marta, bavilo ženama u politici.

 • Rodna ravnopravnost na ljevici

  Uobičajeno je vjerovanje da su laburističke, socijalističke i socijaldemokratske političke stranke i njihove ženske organizacije vodeće političke opcije u naporima za (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM