Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Ravnopravne, ali samo na papiru

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik smatra da su, gledajući zakonodavni okvir, u Hrvatskoj postignuti svi preduvjeti za uspostavu ravnopravnosti spolova. No tako je samo na papiru.
  Ona napominje da su žene i dalje značajno podzastupljene u tijelima gdje se donose odluke, bilo da se radi o upravnim i nadzornim odborima, vijećima, povjerenstvima ili političkim strankama.

 • RoZa brošura

  RoZa brošura

  Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe neke odluke ili akcije ocjenjivati i vrednovati učinke te odluke ili akcije na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Međutim, općenito prevladava značajno nerazumijevanje što to zapravo znači i na koji način kreirati rodno osjetljive politike. Iz tog razloga CESI su izdale publikaciju "Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama".

 • "Ne postoji procjena u kojem obimu se budžeti oslanjaju na neplaćeni ženski rad"

  "Ne postoji procjena u kojem obimu se budžeti oslanjaju na neplaćeni ženski rad"

  Jedan od temeljnih alata za postizanje rodne ravnopravnosti svakako je i rodna analiza proračuna, odnosno kreiranje rodno osjetljivih proračuna.

 • Biti lezbijka u Hrvatskoj

  Biti lezbijka u Hrvatskoj

  Članak prenesen s portala CroL . Tabloidi bi ubili za Nevenkinu priču. Baš je zbog toga bilo potrebno uložiti toliko puno energije da je se (...)

 • Kako to izgleda kad HTV radi emisiju o rodnoj ravnopravnosti

  Dijana Čuljak Šelebaj uređivala je i vodila sinoćnje "Otvoreno" koje se, vjerovatno prigodom nadolazećeg 8. marta, bavilo ženama u politici.

 • Rodna ravnopravnost na ljevici

  Uobičajeno je vjerovanje da su laburističke, socijalističke i socijaldemokratske političke stranke i njihove ženske organizacije vodeće političke opcije u naporima za (...)

 • EU: Majke kod kuće ili djeca u vrtićima?

  EU: Majke kod kuće ili djeca u vrtićima?

  Češka, predsjedajuća zemlja EU u ovom polugodištu, pokrenula je u četvrtak na neformalnom ministarskom sastanku u Pragu raspravu o skrbi za djecu predškolske dobi prijedlogom da se posao majki koje ostanu kod kuće brinuti se za djecu tretira kao posao s punim radnim vremenom.

 • Manje jednaki od drugih

  Komentar je preuzet iz Zadarskog lista . Jednakost je najviša vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, ili makar tako stoji u (...)

 • Hrvatska u 2008. godini: 22 napada zbog spolne orijentacije

  Hrvatska u 2008. godini: 22 napada zbog spolne orijentacije

  Prošle godine u našoj je zemlji zabilježeno 22 slučaja napada na seksualne i rodne manjine. Od toga je evidentirano 17 slučajeva fizičkog nasilja nad osobama drugačije spolne orijentacije od heteroseksualne.

 • HTV kažnjava novinara Stjepana Baloga zbog 'Pedersena'

  HTV kažnjava novinara Stjepana Baloga zbog 'Pedersena'

  Televizijski voditelj s HTV-a Stjepan Balog vjerojatno će biti kažnjen zbog izjave tijekom nedjeljnog javljanja uživo s Trga bana Jelačića.

  - Danski sudac Pedersen sudio je u skladu sa svojim prezimenom - izjavio je Balog za razgovora s Petrom Metličićem prilikom dočeka hrvatskih rukometaša nakon osvajanja srebrne medalje.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM