Članci s tagom: sad

 • Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Kongresnim izborima u SAD-u, održanim u 2010. godini u službu je ušlo 29 guvernera koji su protiv prava na izbor te se time broj država u kojima vlast drže protivnici (...)

 • Roditelj 1 i Roditelj 2

  Roditelj 1 i Roditelj 2

  State Department je najavio kako će s američkih putovnica izbrisati kategorije majke i oca te unijeti kategorije roditelja 1 i roditelja 2. Aktivisti za prava homoseksualnih osoba likuju zbog ove odluke, dok su konzervativci napali odluku kao nelegalnu tvrdeći kako je ova odluka samo dio propagandne mašinerije koja polako mijenja definiciju braka.

 • Tragedija u Fort Hoodu: Što muslimanke zapravo misle

  Prevela Dea Ajduković Njujorška premijera filma Unutar Islama: Što zapravo misli milijarda muslimana ( Inside Islam: What a Billion Muslims (...)

 • Prvi veliki američki grad izabrao gradonačelnicu lezbijku

  Prvi veliki američki grad izabrao gradonačelnicu lezbijku

  Houston je postao prvi veliki grad u Sjedinjenim državama koji je za gradonačelnika/cu izabrao osobu koja otvoreno izražava svoju homoseksualnost. Riječ je zapravo o graonačelnici Annise Parker, političarki iz redova Demokratske stranke koja je sa 53,6 posto dobivenih glasova pobijedila svog protivnika, dosadašnjeg republikanskog gradonačelnika Genea Lockea.

 • Zaštita prava žena bila je samo jedna od isprika za rat

  Zaštita prava žena bila je samo jedna od isprika za rat

   Posebnu je pozornost u prošlom tjednu privukla odluka američkog predsjednika Baracka Obame da poveća broj vojnika u Afganistanu za 30 000 i započne njihovo povlačenje za 18 mjeseci. Međutim, novo izvješće što ga je objavio Human Rights Watch (HRW) upozorava na neuspjeh afganistanske vlade i međunarodnih donatora da zaštite prava žena.

 • Nacija žena

  Žene po prvi puta u povijesti čine polovicu američke radne snage. U zemlji koja je važan dio svog identiteta izgradila na slici heteroseksualnog bračnog para s djecom, (...)

 • Jesu li svi izbori zaista izbori?

  Jesu li svi izbori zaista izbori?

  Libela prenosi Izjavu Europske feminističke perspektive (IFE-EFI) u povodu Obaminog govora u Kairu u kojoj problematizira Obaminu konstataciju kako žene imaju pravo izabrati nošenje marame te činjenicu da se američka državna tajnica Hillary Clinton prilikom posjeta Kaitu prekrila maramom. Prijevod izjave IFE-EFI izradila je udruga Domine iz Splita. 

 • Sudar civilizacija

  Tako je otprilike izgledalo sinoćnje predavanje Naomi Wolf u nažalost polupraznoj dvorani Jedinstvo. Da se razumijemo, žena je sjajna, sve što priča stoji, i (...)

 • Sarah Palin odstupila s dužnosti

  Sarah Palin odstupila s dužnosti

  REPUBLIKANSKA kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, Sarah Palin, podnijela je ostavku na svoju dužnost guvernerke Aljaske. Američki mediji pišu kako je njena iznenadna objava da će svoj ured napustiti do kraja srpnja sve šokirala.

 • Obama će imenovati prvu sutkinju Hispanoamerikanku

  Obama će imenovati prvu sutkinju Hispanoamerikanku

  Bijela je kuća najavila da će američki predsjednik Barack Obama u utorak imenovati svoga prvog kandidata/kandidatkinju za vrhovni sud, a CNN i druge TV mreže izvješćuju da će to biti sutkinja saveznoga prizivnog suda iz New Yorka Sonia Sotomayor, koja je od početka postupka izbora kandidata slovila kao glavna favoritkinja za tu dužnost.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM