Članci s tagom: sdp

 • Ipak se kreće?!

  Ipak se kreće?!

  Nakon što je u javnost puštena prva verzija Plana 21, odmah je posebice od strane SDP-ovih žena, bilo jasno rečeno da će se Plan nadopuniti pitanjima važnima za žene, odnosno da će se unijeti i rodna perspektiva. I uistinu, gledajući kroz "rodne naočale" Plan 21 izgleda bolje u odnosu na prvu verziju (a o kojoj smo pisale ne suviše pohvalno).

 • SDP objavio svoje kandidate/kinje

  SDP objavio svoje kandidate/kinje

  Glavni odbor SDP-a usvojio je večeras liste za Sabor, odnosno svoja mjesta na tim listama. Ukupno na deset lista SDP je koalicijskom podjelom dobio 103 mjesta, a žene su zauzele njih 34 što je 33% čime SDP nije uspio postići uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca. Same liste što se tiče udjela žena variraju od katastrofalnih 9% u sedmoj i 10% u petoj izbornoj jedinici, pa do izvrsnih lista u drugoj (45%), četvrtoj (54%), osmoj (55%) i devetoj (40%) izbornoj jedinici.

 • Kerum nema sluha ni novca za žrtve nasilja

  Kerum nema sluha ni novca za žrtve nasilja

  Autonomna ženska skloništa u Splitsko – dalmatinskoj županiji da ili ne, bila je to tema današnje press na kojoj su četiri istaknute članice Foruma žena SDP-a dale podršku osnivanju i sustavnom financiranju ovim ustanovama. Upozorile su na činjenicu da trenutno od krajnjeg juga Dalmacije pa sve do Zadra ne postoji ni jedan jedini ležaj na kojem bi se smjestile žene i njihova djeca, žrtve obiteljskog nasilja.

 • Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Doći ću na splitski Gay Pride jer je to praznik demokracije

  Saborska zastupnica Mirela Holy već dugi niz godina aktivno se zauzima za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, te ekoloških pitanja i prava svih manjina, a (...)

 • Ženska koalicija opozicijskih stranaka

  Ženska koalicija opozicijskih stranaka

  Na inicijativu Foruma žena SDP-a formirana je ženska koalicija "Saveza za promjene" sastavljena od predstavnica SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a. Osnovni ciljevi ženske koalicije su izrada politika usmjerenih na rješavanje specifičnih potreba žena koje će biti sastavni dio politika i programa stranaka koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima te političko osnaživanje žena s osobitim naglaskom na "ženska" mjesta na listama za parlamentarne izbore u smislu poštivanja paritetne zastupljenosti.

 • Gordana Sobol nova predsjednica Foruma žena

  Gordana Sobol nova predsjednica Foruma žena

  Na 10. Izbornoj skupštini Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a za predsjednicu je izabrana Gordana Sobol, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Godana Sobol je na mjestu predsjednice zamijenila saborsku zastupnicu SDP-a Mirjanu Ferić Vac koja je tu dužnost obnašala osam godina.

 • Prosvjed ispred Gradske skupštine

  Prosvjed ispred Gradske skupštine

  Pedesetak aktivista iz Prava na grad i Zelene akcije jutros je još jednim prosvjedom ispred Gradske skupštine upozorilo na moguće devastiranje Varšavske ulice u Zagrebu. Prosvjednici su ovoga puta odlučili leći ispred samoga ulaza u Gradsku skupštinu i na taj način prepriječiti put gradskim zastupnicima koji su bili prisiljeni na posao doći sa stražnjeg ulaza. Odlučili su danas prosvjedovati jer na dnevnom redu Skupštine nema ništa vezano uz problem gradnje u Varšavskoj ulici. "Oni gaze javni interes, interes građana! ", rekao je Teodor Celakoski iz Prava na Grad.

 • Pola neba - pola zemlje - pola moći

  Pola neba - pola zemlje - pola moći

  Povodom obilježavanja 15. godišnjice osnutka Foruma žena u subotu 3. srpnja u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija na temu "Rodna ravnopravnost – ostvarimo je zajedno"  te je predstavljena knjiga "Rodna ravnopravnost - sasvim osobno". Kada je, u siječnju 1995. godine osnovan Socijaldemokratski forum žena, bila je to prva organizacija žena unutar jedne političke stranke u Hrvatskoj. Zalažući se za "pola neba - pola zemlje - pola moći", članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a u proteklih 15 godina doprinijele su uspostavljanju visokih standarda u političkoj participaciji žena,

 • SDP više ne traži da se Ustavom jamče gay prava

  SDP više ne traži da se Ustavom jamče gay prava

  Jučer se održala 51. sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav gdje se izjašnjavalo o amandmanima na prijedlog promjena Ustava RH. Iako smo u medijima u posljednje vrijeme bili obavještavani kako je SDP iznio zahtjev da se Ustavom zajamče prava i slobode neovisno i o spolnoj orijentaciji, od toga očito ništa. Na kraju jučerašnje sjednice, Milanović je novinarima rekao kako su odustali od borbe za tom promjenom zbog toga što su zaključili da vladajući HDZ nema sluha za odredbe o seksualnoj orijentaciji. Dosada ih nisu spriječavali oprečni stavovi s vladajućom strankom, ali očito gay prava još uvijek nisu dovoljno jak razlog za borbu hrvatske 'ljevice'.

 • Izborna mitologija

  Izborna mitologija

   Izbore je obilježio strah od mogućnosti da kompromitirana, patrijarhalna i upitno informirana osoba bude predsjednikom države puno više nego što je mogućnost da Ivo Josipović postane predsjednik i donese neku strukturnu promjenu izazivala nadu.

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Iz drugih medija

AEM