Članci s tagom: seksualna-edukacija

 • Pobačaj u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije

  Pobačaj u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije

  Čak 93 posto žena koje u Hrvatskoj abortiraju starije su od 20 godina, a 78 posto njih već su majke, i to najčešće u braku. Svaka četvrta trudnica iznad 35 godina abortira! Pobačaj je, slažu se stručnjaci, u Hrvatskoj još uvijek metoda kontracepcije kojoj pribjegavaju zrelije, najčešće zaposlene i udane žene, u slučaju da zatrudne s trećim djetetom koje nisu planirale. Pokazali su to podaci istraživanja "Rizični čimbenici povezani s odlukom o legalnom prekidu trudnoće u Hrvatskoj", koje su proveli stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar.

 • Kondom djelo Sotone?

  Kondom djelo Sotone?

  Seksualni odgoj u Poljskoj je na mizernoj razini, škole mu posvjećuju malo pažnje, često su za taj odgoj zadužene nekvalificirane osobe koje umjesto informiranja mladih o seksu, šire o njemu mitove ili zastrašuju mlade. To su glavni zaključci studije nevladine obrazovne organizacije "Ponton" o stanju ovog odgoja u Poljskoj, prema mnogima, najkatoličkijoj zemlji Europe. Iz pitanja koje mladi postavljaju vidi se da malo ili gotovo ništa ne znaju o ljudskoj fiziologiji, odrastanju...Ukratko, kako tvrdi Aleksandra Jozefovska, koja je vodila istraživanje, mladi ne razgovaraju o intimnim stvarima s roditeljima, ali malo o tome mogu doznati i u školi.

 • Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Ne smijemo dopustiti da nam država uđe u krevet

  Svi koji su se ikada bavili ispitivanjima javnog mišljenja ili sličnim empirijskim istraživanjima, prije ili kasnije naišli su na knjigu "Kako lagati pomoću (...)

 • Više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju

  Više od 80 posto žena smatra da bi u hrvatske škole trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju

  Svaka treća žena ne koristi nikakvu kontracepciju, trećina ih koristi kondome, dok njih 16 posto uzima kontracepcijske pilule. Ovakve je seksualne navike Hrvatica i njihove stavove prema kontracepciji pokazalo istraživanje koje je za tvrtku Bayer Schering Pharma povodom obilježavanja 50. godina kontracepcijske pilule provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1.000 žena u dobi od 18 do 35 godina. Stručnjaci smatraju da su u zadnjih nekoliko godina postignuti značajni pomaci u informiranosti žena o kontracepciji.

 • Djecu ne donose rode

  Djecu ne donose rode

  Prošli tjedan ulazim u ljekarnu po nešto protiv bolova i novu dozu kontracepcijskih tableta. Ispred mene u redu stoje tri zacrvenjele i pomalo nervozne djevojke od (...)

 • Španjolska legalizira pobačaj

  Španjolska legalizira pobačaj

  U španjolskom parlamentu usvojen je novi zakon koji omogućuje ženama legalan i siguran pobačaj do 14. tjedna trudnoće. Pravo na abortus imaju žene s navršenih 16 godina. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga usvoji i drugi dom španjolskog parlamenta. Novim zakonom uređuje se također obvezan školski program seksualne edukacije djece od 11. godine, koji u cijelosti financira država.

 • UNESCO danas predstavlja smjernice za seksualnu edukaciju

  UNESCO danas predstavlja smjernice za seksualnu edukaciju

  UNESCO je predložio nove međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju s ciljem smanjenja broja zaraze HIV-om kod mladih. Konačni dokument bit će predstavljen na tiskovnoj konferenciji danas u Birminghamu u Engleskoj, a u sklopu međunarodne konferencije o seksualnoj edukaciji. Na spomenutoj konferenciji sudjelovat će Sanja Cesar iz CESI.

 • Nove UN-ove smjernice za seksualnu edukaciju

  Prevela Ana Begić PARIZ - Predložene međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju s ciljem smanjenja broja zaraze HIV-om kod mladih izazvale (...)

 • Opačić: Država dosad nije učinila ništa u spolnom odgoju mladih

  Opačić: Država dosad nije učinila ništa u spolnom odgoju mladih

  Zakon o reproduktivnom zdravlju mora biti mnogo otvoreniji i omogućiti ženama da ne moraju odlaziti na postupke medicinski potpomognute oplodnje u susjedne zemlje, nego da to ostvare u Hrvatskoj, rekla je SDP-ova zastupnica Milanka Opačić na okruglom stolu o zdravlju žena što ga je u Hrvatskome saboru organizirao Kluba zastupnika SDP-a.

 • Lani rodile 44 maloljetnice

  Lani rodile 44 maloljetnice

  U prošloj godini, prema podacima Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a, rodile su 44 adolescentice, većinom starije maloljetnice, uz nekoliko slučajeva mlađih djevojčica. Kako doznajemo od dr. Damira Roje, ginekologa, ovakve statistike odgovaraju godišnjem prosjeku, a splitska iskustva rodnosti mladih mama manje su i od svjetskog prosjeka, ali i drugih dijelova Hrvatske.

<< < 1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija

AEM