Članci s tagom: silovanje

 • Prisilni brakovi uništavaju živote djevojčica

  Prisilni brakovi uništavaju živote djevojčica

  Prošli mjesec svijet je obišla vijest o samoubojstvu 16-godišnje marokanske djevojčice Amine Filali. Utočište je pronašla u smrti, ispijajući otrov za štakore, te na taj način izbjegla daljnje zlostavljanje svojega muža za kojega je bila prisiljena vjenčati se nakon što ju je silovao. Prema članku 475 marokanskoga kaznenog zakona "otmičar" maloljetnice može se vjenčati sa svojom žrtvom te na taj način izbjeći kazneno gonjenje, a zakon se na taj način tumači i u slučaju silovanja.

 • Neprimjerenost odlikovanja

  Neprimjerenost odlikovanja

  Priča o inicijativi za utemeljenje odlikovanja "junakinja Domovinskog rata" , čini se, kreće na predstavljanju jedne knjige. Riječ je o knjizi "Sunčica" autorice (...)

 • Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

  Koriste li muški magazini i silovatelji isti jezik?

  Prevela i prilagodila Nataša Bijelić Britanski muški magazini podržavaju i promoviraju seksističke stavove zaključuje najnovija studija britanskih (...)

 • Surova pravda za za žrtve silovanja

  Surova pravda za za žrtve silovanja

  Prosječna kazna za silovatelje u Crnoj Gori i Srbiji ne prelazi tri godine, dok se njihove žrtve suočavaju sa doživotnom traumom i patnjom.

 • Prešućena silovanja

  Prešućena silovanja

  Koliko je žena silovano u Domovinskom ratu, nitko točno ne zna. No neke od njih, uglavnom s vukovarskog područja, skupile su snagu nakon gotovo 20 godina i ispričale javnosti svoje priče. Knjiga 'Sunčica', nazvana po osmomjesečnoj bebi, sadrži simboličnih 14 svjedočanstava žena i jednog muškarca o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara: silovanju.

 • Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

  Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

  Okružni tužitelj na Manhattanu prošli je tjedan odustao od daljnjeg krivičnog gonjenja Dominiquea Strauss-Kahna , bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda , (...)

 • Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  U Boliviji, na sud u Santa Cruzu nedavno je stigao slučaj serijskih silovanja žena počinjenih unutar menonitske zajednice . Radi se o anabaptističkoj kršćanskoj (...)

 • A zašto ne bismo prošetale jednu drolj-šetnju?

  A zašto ne bismo prošetale jednu drolj-šetnju?

  Već desetljećima starije feministkinje prigovaraju mlađima da uzimaju svoja prava zdravo za gotovo, da ne osjećaju sestrinstvo, da nisu politički aktivne.

 • Nitko ne zaslužuje biti silovan

  Nitko ne zaslužuje biti silovan

  Libela prenosi tekst iz Guardiana u kojem se najavljuju masovni SlutWalks u Velikoj Britaniji u prijevodu i prilagodbi Aline Čabraje te tekst Maje Hrgović (...)

 • U Hrvatskoj svaki dan dvije žrtve seksualnog nasilja, u 30 posto slučajeva žrtve su djeca

  U Hrvatskoj svaki dan dvije žrtve seksualnog nasilja, u 30 posto slučajeva žrtve su djeca

  Svakoga dana u Hrvatskoj se prijavi minimalno jedno, a najčešće dva kaznena djela seksualnog nasilja. Žrtve su većinom djeca i malodobne osobe. To pokazuju rezultati istraživanje "Seksualno nasilje u Hrvatskoj 2000.– 2010." koje je provela udruga Ženska soba.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM