U fokusu

Sportašice iz Saudijske Arabije, Bruneja i Katara po prvi put na Olimpijadi

Saudijska Arabija na skorašnjim će Olimpijskim igrama u Londonu po prvi put u svojoj delegaciji imati i sportašice, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u četvrtak. Iz MOO-a su objavili kako je Saudijska Arabija posljednja zemlja koja je pristala na Igre povesti sportašice. MOO je pozivnicu za nastup poslao džudašici Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani, koja će nastupiti u kategoriji preko 78 kilograma, te atletičarki Sarah Attar, koja će nastupiti u utrci na 800 metara.

Sportašice iz Saudijske Arabije, Bruneja i Katara po prvi put na Olimpijadi

Saudijska Arabija na skorašnjim će Olimpijskim igrama u Londonu po prvi put u svojoj delegaciji imati i sportašice, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u četvrtak.

Iz MOO-a su objavili kako je Saudijska Arabija posljednja zemlja koja je pristala na Igre povesti sportašice. MOO je pozivnicu za nastup poslao džudašici Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani, koja će nastupiti u kategoriji preko 78 kilograma, te atletičarki Sarah Attar, koja će nastupiti u utrci na 800 metara.

“Ovo je vrlo pozitivna vijest, oduševljeni smo što ćemo moći ugostiti te dvije sportašice u Londonu za dva tjedna. Vrlo smo blisko surađivali s Olimpijskim odborom Saudijske Arabije i naš dijalog je urodio plodom”, objavio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge.

Saudijska Arabija dosada je bila jedna od samo tri države koje nikada nisu slale sportašice na OI, uz Brunej i Katar. No, u Londonu će sve te tri države u svojoj delegaciji imati barem jednu sportašicu, a Katar je čak izabrao streljačicu Bahiyu al-Hamad za nositeljicu zastave na svečanosti otvaranja.

Da će ovo biti značajne Igre u borbi za emancipaciju, potvrđuju i brojke iz američke olimpijske reprezentacije. Prvi put Amerikanci šalju više sportašica (269) nego sportaša (261).