Članci s tagom: trudnoca

 • Bolji tretman na porodu je važno feminističko pitanje

  Bolji tretman na porodu je važno feminističko pitanje

  Ina May Gaskin je dobitnica nagrade The Right Livelihood Award i počasna doktorica londonskog sveučilišta Thames Valley University .

 • Ukoliko se nema novca za žene na porodiljnom - otkaz?

  Ukoliko se nema novca za žene na porodiljnom - otkaz?

  Objavom prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o izmjenama i dopunama zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju pokrenula se bura kritika (...)

 • Zašto trudnoća i porod u Hrvatskoj uglavnom ne predstavljaju pozitivna iskustva za ženu?

  Zašto trudnoća i porod u Hrvatskoj uglavnom ne predstavljaju pozitivna iskustva za ženu?

  Prva dionica iz ciklusa tribina iz bioetike, održana 7.11 u Centru za kulturu Trešnjevka, bila je posvećena trudnoći i rađanju iz etičke perspektive odnosno načinu na (...)

 • Ministar Milinović ne poznaje zakone!

  Ministar Milinović ne poznaje zakone!

  Donosimo reakciju Udruge Roda na izjave Ministra zdravstva Darka Milinovića da je porođaj kod kuće "nadrilijecnistvo" te da za njega odgovaraju majka i primalja. "Očito je da ministar Milinović nije dobro upoznat s hrvatskim zakonima. Naime, u hrvatskom zakonodavstvu ne postoje propisi koji bi kućni porod izrijekom zabranjivali - tako nešto bi značilo direktno kršenje ljudskih prava."

 • Porod kod kuće je normalna praksa u Europi

  Porod kod kuće je normalna praksa u Europi

  Večernji list objavio je priču o Zagrepčanki koja je svoje dijete odlučila roditi kod kuće uz asistenciju primalje. Problem je nastao u pokušaju da se dijete prijavi u matičnu knjigu rođenih uslijed čega je čak dijete oduzeto majci na dva dana! I dok se nitko ne pita kako na bebu staru dva dana utječe odvojenost od majke i izostanak dojenja, Večernji list se obrušava na rodilje pitajući se nije li porod kod kuće kršenje prava djeteta.

 • Istine i zablude o kontracepciji

  Istine i zablude o kontracepciji

  Istraživanje provedeno u Hrvatskoj na 1000 žena u dobi od 18 do 35 godina otkrilo je da 11 posto žena nikad nije bilo kod ginekologa. Stoga s pravom 82 posto žena smatra da bi u škole trebalo uvesti seksualni odgoj. No, i gotovo 40 posto onih koje odu ginekologu ne razgovara s njim o kontracepciji. Na pitanje koliko su često u posljednja tri mjeseca koristile kontracepciju, približno polovica ispitanica je rekla da je uopće nije koristila ili je to činila rijetko. Neka su europska istraživanja pak pokazala kako mladi, primjerice, lako ulaze u prvi seksualni odnos bez ikakve zaštite jer smatraju da je "nemoguće zatrudnjeti ako im je to prvi put".

 • Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Imaš seksualni život, zaboravi posao

  Prije tjedan dana sam spavala s mužem bez zaštite. Znate, bio je petak, pa smo si dali oduška jer nemamo para za odlazak u kino. Čekajte, možda je ipak bila subota, ne (...)

 • HZZO: I. S. nakon oplodnje nije bila radno sposobna

  HZZO: I. S. nakon oplodnje nije bila radno sposobna

  HZZO zaključuje kako I. S. nije bila radno sposobna jer joj je liječnik nakon umjetne oplodnje preporučio mirovanje. Dvadeset dana od novog zapošljavanja potvrđena joj je trudnoća, a rješenjem iz veljače ove godine HZZO u Rijeci joj ukida pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće jer je prilikom zapošljavanja, deset dana od postupka oplodnje, kažu, bila "nesposobna za zapošljavanje". Dijagnoza - trudnoća.

 • Ipak zabrana noćnog rada trudnicama

  Ipak zabrana noćnog rada trudnicama

  Hrvatski sabor donio je novi Zakon o radu, a prihvaćen je Vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama ne zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik. Za novi ZOR glasalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu.

 • Trudnoća "po otočki" košta živaca i novca

  Trudnoća "po otočki" košta živaca i novca

  CRES - Biti bolestan, trebati liječničku pomoć i uopće ovisiti o zdravstvenim ustanovama nigdje nije lako, a najmanje je ugodno. Međutim, kada je zdravstvo na otocima u pitanju, stvari se višestruko kompliciraju. Iako su stanovnici Hrvatske po Ustavu izjednačeni u svim pravima, građani otoka i ostalog dijela Hrvatske definitivno nisu izjednačeni, odnosno jesu u pravima, ali ne i ostvarenju.

<< < 4 5 6 7 8

Iz drugih medija

AEM