Članci s tagom: umjetnost

 • Teško je slikati ljubav

  Teško je slikati ljubav

  Stih "Sweeping confetti from the floor of the concrete hole" pjesme Nicka Cavea "I let love in" poslužio je slikaru Zlatanu Vehaboviću za naziv njegova novog (...)

 • Red Room - čudesan svijet dekadencije

  Red Room - čudesan svijet dekadencije

  U zadnjem tjednu listopada, stara se zagrebačka tvornica Jedinstvo, za potrebe 7 . Festivala novog cirkusa , zakrabuljila, i 28. i 29. 10., uz (...)

 • Glumicama opomena zbog sudjelovanja u performansu radnica "Kamenskog"

  Glumicama opomena zbog sudjelovanja u performansu radnica "Kamenskog"

  Zato jer su prošlog tjedna u Opatiji sudjelovale u performansu "Neraskidive niti – radnice u kulturi za tekstilne radnice" , tri glumice iz ansambla riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca dobile su opomenu. Bez obzira na to što su u ovome umjetničko-aktivističkom projektu glumice sudjelovale u svoje slobodno vrijeme, i to volonterski, i bez obzira na to što taj jednokratno upriličen kulturni događaj nije kolidirao s njihovim obvezama u matičnome kazalištu.

 • Baranjske bisernice u Belom Manastiru

  Baranjske bisernice u Belom Manastiru

  Početkom ožujka u predvorju belomanastirske kino-dvorane otvorena je likovna izložba "Baranjske bisernice", na kojoj sudjeluju 22 baranjske likovne umjetnice iz četiri države s ukupno 41 izloškom. Ta je izložba jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku" koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira. Projekt financira Europska Unija, a izložba je organizirana u suradnji s belomanastirskim Centrom za kulturu.

 • Kako izgubiti nevinost?

  Kako izgubiti nevinost?

  Donosimo intervju sa redateljicom dokumentarnih filmova Therese Shechter o njezinom novom projektu Kako izgubiti nevinost (How to Lose your Virginity).

 • Šejli Kamerić nagrada Europske fondacije za kulturu

  Šejli Kamerić nagrada Europske fondacije za kulturu

  Sarajevska umjetnica Šejla Kamerić (1976) početkom će veljače u Bruxellesu primiti uglednu nagradu Europske fondacije za kulturu. Za svoj umjetnički aktivizam primit će nagradu koja nosi ime holandske princeze i u tome ima određene simbolike, s obzirom na to da je njezinu umjetničkom uspjehu kumovao pogrdan natpis nepoznatog holandskog vojnika u jednoj baraci u Srebrenici.

 • U Beču otvorena izložba "Zagovaram feminizam"

  U Beču otvorena izložba "Zagovaram feminizam"

  Centralna tema izložbe je feminizam kao izraz političkog i društvenog angažmana protiv svakog oblika diskriminacije. Umjetnici nisu fokusirani samo na ženske teme, nego društvene promjene, usmjerene protiv patrijarhalnog ugnjetavanja, diskriminacije manjina i nasilja. Rad Igora Grubića i Lane Čmajčanin naslovljen I begged them to kill me tematizira fenomen masovnog silovanja kao svjesno korištenu metodu ratovanja.

 • Četiri desetljeća stvaralaštva Sanje Iveković

  Četiri desetljeća stvaralaštva Sanje Iveković

  Sanja Iveković prva je hrvatska umjetnica koja će imati samostalnu izložbu u prestižnom njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, MoMA-i. Izložba u MoMA-i smatra se krunom karijere za sve bitne međunarodne umjetnike. Sanja Iveković nastupit će 18. prosinca, a izložba pod nazivom "Slatko nasilje" trajati će puna tri mjeseca, sve do 26. ožujka.

 • Zrcalo, sjećanje, identitet

  Zrcalo, sjećanje, identitet

  I za kraj Libelinog pregleda programa Festivala novog cirkusa koji je jučer završio u Zagrebu, donosimo izvještaje s predstava Human Document, Bambula, Cirkuskabare i Miroir, Miroir koje su pripremile naše izvjestiteljice Franciska Cettl i Ivana Žuškin. Sve Libeline izvještaje možete vidjeti na tagu Festival novog cirkusa. A sljedeće godine nipošto ne propustite Cirkus!

 • Bit cirkusa je upravo u tome da nema bit

  Bit cirkusa je upravo u tome da nema bit

  Pitanje je treba li cirkus biti na margini, treba li zauzeti centralno mjesto? Kakav je njegov suodnos s popularnom kulturom? Može li istraživanje i diskusija o cirkusu, ubiti cirkus? U svakome slučaj, iako cirkus mijenja i prakse suvremenoga teatra, a i sam tendira artifikaciji, on se i dalje s njime na pretapa u potpunosti njegujući svoje osobitosti.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM