Članci s tagom: umjetnost

 • ŽENE I CIRKUS - PLATFORMA ZA RODNU JEDNAKOST?

  ŽENE I CIRKUS - PLATFORMA ZA RODNU JEDNAKOST?

  Čini se kako se nije moguće zapitati o muškarcima u cirkusu - oni, naime, kao i u mnogim drugim slučajevima, posjeduju taj konkretni društveni kontekst.

 • A WON WOMEN SHOW

  A WON WOMEN SHOW

  Gladys je srednjovječna žena koja se ne bi uklopila niti u jedan važeći kanon ljepote, niti ženstvenosti. Pošla je u kino, no "pogreškom" se našla na pozornici, pred publikom, gdje počinje njezin "film": žena koja je zamislila savršeni mali svijet u kojemu, kao američka turistica, putuje svijetom s mužem, u jednom će trenutku shvatiti da ga kraj nje zapravo i nema.

 • Žene i cirkus

  Žene i cirkus

  Peti Festival novoga cirkusa bio je popraćen izuzetno interesatnom konferencijom Žene i cirkus koja se odvijala 26. i 27. 11. u prostorima Akademije dramskih umjetnosti. Ravnatelj festivala Ivan Kralj u svome je predavanju pokušao dati ocrt samoga festivala i konferencije postavljajući pitanje postoji li uopće nešto takvo kao ženski cirkus?

 • Seksizam postojan kano klisurina

  Seksizam postojan kano klisurina

  Drugarice i drugovi skloni tome da na jugoslavenski "socijalizam s prijateljskim licem" gledaju kroz nostalgijom zamućene ružičaste naočale - kao oni vremešni (...)

 • Kako vi žene živite bez brade?

  Kako vi žene živite bez brade?

  Festival novog cirkusa započeo je 26. studenog i traje do sutra kada se završava u dvorani Jedinstvo predstavom Psychological Art Circus: "Human Document". Libeline izvjestiteljice pohodile su veći dio programa i njihove izvještaje i impresije moći ćete čitati narednih dana. Započinjemo s izvještajem Ivane Turudić koja je gledala predstave Eloge du foil te Poppins silazi hrvatske družine Triko.

   

 • PETO IZDANJE FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

  PETO IZDANJE FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

  Festival novog cirkusa održat će se od 26. do 30. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka (Scena Travno), te u dvorani Jedinstvo na Prisavlju, najavljeno je na press konferenciji održanoj u Francuskoj medijateci. - Ovo festivalsko izdanje donosi isključivo predstave čiji su autori žene.  Dvije su s hrvatskim predznakom - najavio je ravnatelj festivala Ivan Kralj.

 • Iščitavanje rodnih uloga

  Iščitavanje rodnih uloga

  U bečkom MUMOK-u 12. studenog bit će otvorena izložba Gender Check - femininost i maskulinost u istočnoeuropskoj umjetnosti. Na izložbi će biti predstavljeni radovi dvjestotinjak umjetnika iz 24 zemlje Istočne Europe nastali u razdoblju od 1960-ih godina do danas. Među odabranim autorima uvršteno je i 13 hrvatskih umjetnika/ca. Povodom izložbe Kulturpunkt.hr je razgovarao s kustosicom izložbe Bojanom Pejić.

 • Festival kao i svaki drugi

  Festival kao i svaki drugi

  Ovogodišnji, drugi po redu Queer sarajevo festival - QSF trajao je od 24. - 28. rujna, no zbog iskustva sa prošlogodišnjeg Festivala, kada su sudionici/e bili/e izvrgnuti nasilju, organizatori/ce su se odlučili/e za drugačiji koncept. Festival je obilježen postavljanjem billboarda, emitiranjem TV spota i postavljanjem oglasa u najčitanijim dnevnicima i magazinima u BiH. Dakle isključene su izložbe, preformansi i radionice.

 • Spol i umjetnička afirmacija

  Spol i umjetnička afirmacija

  U organizaciji udruge "Pokret za kulturu mladih" iz Splita u prostoru Akvarija na Bačvica otvoren je dvodnevni festival ženskog stvaralaštva naslovljen "Feminae Extra-vaganza". Festival predstavlja svojevrsni "melting pot" dijela splitske ženske umjetničke scene na kojem smo neselektivno ponudili na "kritiku" afirmirane, ali i još neafirmirane splitske umjetnice - kažu organizatori/ce.

 • Otvorene izložbe "PEČEMO ZANAT" i "2 girls and an installation"

  Otvorene izložbe "PEČEMO ZANAT" i "2 girls and an installation"

  U Galeriji HDD u četvrtak, 02.07. 2009. otvorene su dvije izložbe  mladih i proaktivnih dizajnerskih dvojaca - Bačun/Bratović i Budor/Čule. Ovo je događanje dio izložbenog ciklusa nagrađenih autora s Izložbe hrvatskog dizajna 0708 na kojoj su autorice dobitnice Nagrade HDD-a za najbolji koncept u studentskoj kategoriji.  

Stup srama

Iz drugih medija

AEM