Članci s tagom: zagreb-pride

 • Predstavljena knjiga Davida Cartera: 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju'

  Predstavljena knjiga Davida Cartera: 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju'

  Kažu da je noć sa 27. na 28. lipnja 1969. bila jedna od onih vrućih ljetnih noći kad obično počinju pobune i revolucije. Ekipa od 200-tinjak pedera, lezbi i trandži u (...)

 • Bira se Homofob i Homofrend desetljeća

  Bira se Homofob i Homofrend desetljeća

  Zagreb Pride bira Homofoba i Homofrenda desetljeća jer kako navode od 2001. do 2011. veliki je broj javnih ličnosti imao priliku pokazati je li na strani ljubavi ili na strani mržnje. Izbor nominiranih učinjen je uzimajući u obzir i riječi i djela, i interese i utjecaj. "Možda se svi neće složiti s izborom nominiranih, no uz svaku osobu ponuđeno je i objašnjenje zašto se našla na listi, tako da bude jasno kojom smo se logikom vodili." kažu u Zagreb Pride-u. Priopćenje povodom izbora pročitajte u nastavku.

 • I BUDUĆNOST JE NAŠA!

  I BUDUĆNOST JE NAŠA!

  I dok će Split ponosno hodati po prvi puta, Zagrebom će 18. lipnja proći deseta Povorka ponosa. Tim je povodom Zagreb Pride objavio proglas."Pred nama je desetljeće - naših drugih deset – zrelosti, rasta i novih pobjeda. I budućnost je naša" poručuju prikladno organizatori Povorke na sam Dan grada Zagreba. Pride-u čestitamo prvu desetljetku, a cijeli proglas vam donosimo u nastavku.

 • Mediji o Prideu, Pride o medijima

  Mediji o Prideu, Pride o medijima

  Na nedjeljnoj Prajdionici o medijima razgovaralo se o istraživanju o medijima i Zagreb Prideu što ga je nedavno provela Tamara Opačić , novinarka H-Altera .

 • I Split svoju povorku ima

  I Split svoju povorku ima

  Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Domine u četvrtak, 13. siječnja, organiziraju konferenciju za medije na kojoj će najaviti niz aktivnosti usmjerenih na edukaciju javnosti o ljudskim pravima LGBT osoba u Splitu, uključujući prvu Split Pride manifestaciju koja će se održati u lipnju ove godine. Split Pride time bi se pridružio Zagreb Pride-u kao druga hrvatska povorka ponosa.

 • Pokrenuta služba stalne pomoći žrtvama nasilja

  Pokrenuta služba stalne pomoći žrtvama nasilja

  Zbog zabrinjavajućeg porasta nasilja protiv LGBT osoba u Zagrebu, homofobnih i transfobnih istupa javnih osoba u medijima, kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana, tri najveće nevladine udruge koje se bave zaštitom prava LGBT osoba, LORI, Queer Zagreb i Zagreb Pride odlučile su pokrenuti "Stalnu službu pružanja direktne pomoći napadnutim i diskriminiranim LGBT osobama". 

 • Sačekuša u Zagrebu

  Sačekuša u Zagrebu

  U noći s ponedjeljka na utorak, 2. 11. 2010, u ranim jutarnjim satima dvojica mlađih muškaraca izvela su planirani, nasilni homofobni pohod na gej muškarce ispred noćnog kluba Sirup na Sveticama, jedno od popularnijih gej okupljališta u Zagrebu. Udruga Zagreb Pride prikupila je nedvojbene dokaze da se radilo o unaprijed planiranoj sačekuši s ciljem zastrašivanja, omalovažavanja i prebijanja gej osoba. Priopćenje Zagreb Pride-a donosimo u cjelosti.

 • Vidimo se iduće godine na jubilarnom 10. Zagreb Pride-u

  Vidimo se iduće godine na jubilarnom 10. Zagreb Pride-u

  Subotnja Povorka ponosa bila je po dosad najveći masovni prosvjedni coming out u Hrvatskoj. Bilo  je gotovo tisuću sudionika i sudionica i svake godine nas je sve više. To je pokazatelj da su LGBTIQ osobe u Zagrebu sve slobodnije i da im je prosvjed protiv diskriminacije, homofobije i transfobije važan i potreban. No, Povorka ponosa Zagreb Pridea je i prosvjed protiv svakog oblika nasilja, fašizma, nacionalizma, rasizma, seksizma i ksenofobije. Tako će biti i iduće godine, na desetom jubilarnom Zagreb Prideu.

 • Podržimo ljudska prava i civiliziranu Hrvatsku

  Podržimo ljudska prava i civiliziranu Hrvatsku

  Danas točno u 15h sa Trga žrtava fašizma u Zagrebu kreće Povorka ponosa LGBTIQ osoba, deveti po redu Zagreb Pride. Povorka ponosa Zagreb Pridea je godišnji LGBTIQ prosvjedni marš s političko-zabavno-kulturnom manifestacijom koja se kontinuirano održava u lipnju ili srpnju od 2002. godine u Zagrebu. "Zagreb Pride" je jedini Pride u Hrvatskoj, a od značaja je i za susjedne zemlje gdje zbog društveno-političke klime ili zabrane vlasti nije u mogućnosti organizirati Pride. Pride se ove godine održava pod sloganom "Hrvatska to može progutati!".

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Mladež HČSP-a

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Mladež HČSP-a

  Mladež Hrvatske čiste stranke prava izdala je priopćenje za javnost u kojem iznosi niz netočnih ( npr. "nije li promocija takvog načina života koji pogoduje širenju AIDS-a i ostalih bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana?") i homofobičnih navoda (npr. "krunu nemorala"), a služi se i govorom mržnje ("nije li podržavanje ovakvog načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam"). Stoga upozoravam da su diskriminacija temeljem seksualne orijentacije  kao i govor mržnje u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. 

Iz drugih medija

AEM