Članci s tagom: zakon-o-radu

 • 8 sati bez WC-a

  8 sati bez WC-a

  Radnici i radnice u manjim lokalima u velikim trgovačkim centrima prava su kolateralna žrtva ugovora o najmu koji njihovi poslodavci potpisuju sa upravom trgovačkih centara. Naime, u ugovoru o najmu lokala u Arena centru (a navodno je isto i u ostalim centrima) stoji da zakupac ne smije tijekom radnog vremena niti u kojem trenu pa niti kratkotrajno zatvoriti lokal jer će u protivnom platiti kaznu.

 • Vlada ruši referendum o Zakonu o radu!

  Vlada ruši referendum o Zakonu o radu!

  Iako su sindikati Saboru predali 815 tisuća potpisa građana koji traže izjašnjavanje na referendumu o ZOR-u, Vlada je danas malo po malo rušila tu brojku pa je na kraju izvješća ministra uprave Davorina Mlakara i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka ostalo neupitno tek 330 tisuća potpisa što je prema Zakonu nedovoljno za raspisivanje referenduma. Naime, za raspisivanje referenduma potrebno je 10 posto potpisa birača a oni moraju biti prikupljeni na za to predviđenim mjestima za koja su dopuštenje dali MUP i lokalne vlasti.

 • S porodiljnog na burzu

  S porodiljnog na burzu

  Novi Zakon o radu, kao ni prethodni, ne regulira na dostojanstven način povratak žene s rodiljskog dopusta jer je od otkaza zaštićena samo 15 dana, nakon čega je poslodavac može otpustiti, kazala je Emanuela Martinčević Šopić, izazvavši ljutnju novinara zbog činjenice da nije željela odati ime poslodavca koji ju je otpustio.

 • Kosor: Lesarova izjava je seksistička

  Kosor: Lesarova izjava je seksistička

  Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor reagirala je na izjavu saborskog zastupnika Dragutina Lesara u vezi s amandmanom Vlade RH na Zakon o radu (ZOR) kojim se olakšava noćni rad trudnicama, a koji je izjavio kako je "mogući razlog da je netko od članica Vlade vjerojatno neposredno zainteresiran za to", priopćeno je danas iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

 • Ipak zabrana noćnog rada trudnicama

  Ipak zabrana noćnog rada trudnicama

  Hrvatski sabor donio je novi Zakon o radu, a prihvaćen je Vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama ne zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik. Za novi ZOR glasalo je 79 nazočnih zastupnika, protiv su bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu.

 • Iskorak protiv Zakona o radu

  Udruga Iskorak poslala je javni apel svim zastupnicima/cama Hrvatskog sabora da se prilikom izglasavanja konačnog prijedloga Zakona o radu u petak 4. 12. 2009. izjasne s "protiv". "Vlada se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji se tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa."

 • Hvala vam što smanjujete radnička prava žena!

  Hvala vam što smanjujete radnička prava žena!

  Na inicijativu Ženske sekcije SSSH, sutra će ženske sindikalne grupe dijeliti saborskim zastupnicima Zahvalnicu za njihovo glasovanje o prijedlogu novog Zakona o radu. Zahvalnica prikazuje uznemirujuće podatke o položaju žena na tržištu rada te navodi problematične odredbe koje donosi novi ZOR.

 • "Trudnoća nije bolest"

  "Trudnoća nije bolest"

  Sabor je započeo raspravu o prijedlogu Zakona o radu, a zastupnicima se po prvi puta obratio novi ministar gospodarstva Đuro Popijač. Između ostalog ministar je kazao kako europske direktive onemogućuju potpunu zabranu noćnog rada za trudnice. Naglasio je da trudnoća nije bolest te da liječnici trebaju utvrditi individualno zdravstveno stanje trudnica. Stav NHS-a o ZOR-u pročitajte ovdje!

 • Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Kontra je zajedno s Iskorakom i Ženskom mrežom Hrvatske uputila apel nadležnim odborima Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da ulože amandmane kojima bi se odredbe članaka Prijedloga Zakona o radu izmijenile na način da ne budu diskriminativne prema radnicima/-cama koji žive u istospolnim zajednicama.

 • Žene i novi Zakon o radu

  Žene i novi Zakon o radu

  Ekskluzivno za Libelu pravna savjetnica u Nezavisnim hrvatskim sindikatima Ana Kranjac Jularić komentira što ženama donosi prijedlog novog Zakona o radu.

<< < 4 5 6 7 8

Iz drugih medija

AEM