Članci s tagom: zakon-o-ravnopravnosti-spolova

 • 10 godina Zakona o ravnopravnosti spolova

  10 godina Zakona o ravnopravnosti spolova

  Prvi panel Ženske platforme +2 koja se ove godine održala 4. i 5. u Hotelu Panorama u Zagrebu započeo je temom 10 godina Zakona ravnopravnosti spolova: što smo (...)

 • Stranke i političari na Stupu srama

  Stranke i političari na Stupu srama

  Javna akcija Stup srama, kojom se htjelo upozoriti na nedovoljnu zastupljenost žena na kandidacijskim listama, održana je danas u centru Zagreba.

 • Nema sankcija za političke stranke na lokalnim izborima 2013. godine

  Nema sankcija za političke stranke na lokalnim izborima 2013. godine

  Vlada je na jučerašnjoj sjednici ponudila svoje tumačenje odredbe o stupanju na snagu prekršajnih kazni za stranke koje ne poštuju uravnoteženu zastupljenost žena (...)

 • Na razgovor za posao došla s djetetom pa odmah izbačena!

  Na razgovor za posao došla s djetetom pa odmah izbačena!

  "S djetetom ćete ići i na posao?!" – upitao je ženu predstavnik poslodavca dodavši: "Molim vas, samo izađite!" ne dajući joj niti šansu za razgovor.

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o reakcijama na istup Jadranke Kosor

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o reakcijama na istup Jadranke Kosor

  U erupciji reakcija na tu izjavu (ali i na podršku nekih ženskih udruga toj izjavi) poručuje nam se da ne treba sve zakone jednako poštivati, što je zabrinjavajuće. S takvim pristupom obeshrabruje se sve one koji imaju drugačije mišljenje od kritičara/ki premijerkine izjave da ga doista i iskažu da se ne bi i sami izložili medijskom progonu.Uvredljiva je i tvrdnja da se upozoravajući na seksizam premijerka bavi "pizdarijama".

 • Zakon o ravnopravnosti spolova se ignorira

  Zakon o ravnopravnosti spolova se ignorira

  Gordana Lukač Koritnik u intervjuu za Novi list: Ako političke stranke ignoriraju odredbu zakona, onda je očito da je na njih vrlo teško utjecati

 • Korak: zastupljenost žena u politici je pravo

  Korak: zastupljenost žena u politici je pravo

  Dijeleći građanima letke s člancima Zakona o ravnopravnosti spolova, članice "Koraka" prije izbora žele upozoriti da treba birati liste koje poštuju pravo žena da budu zastupljene u tijelima političkoga i javnog odlučivanja.

 • Manjak žena je nedemokratski

  - Čini mi se razumnim da političke stranke već sada počinju povećavati broj žena na svojim listama, jer treba dosegnuti tih zakonom propisanih 40 posto. Ako to ne počnu sada, poslije će to biti gotovo neizvedivo. Budući da Zakon o ravnopravnosti spolova to definira kao postupno povećanje, mislim da već na ovim izborima možemo očekivati veći broj žena na listama.

 • Hrvatski studiji diskriminacijom krše zakon

  Centar za mirovne studije, B.a.B.e., CESI i Kuća ljudskih prava reagirali su na postupke uprave Hrvatskih studija koji su puštanjem u zgradu samo studenata koji se protive prosvjedu i drugim postupcima ugrozili ljudska prava i time prekršili zakon o diskriminaciji. Svoju reakciju su uputili rektoru, ministru, državnom odvjetništvu i pučkom pravobranitelju, te medijima pa je objavljujemo u cijelosti.

 • Počelo je odbrojavanje

  Lokalni izbori 2009. godine odvijaju se u starom društvenom okruženju s novim zakonodavnim okvirom. Staro društveno okruženje, naročito ono političko, karakterizirano je malom političkom participacijom žena, te seksizmom koji nije samo u gostionicama nego i za saborskom govornicom. Novi zakonodavni okvir određen je Zakonom o direktnom izboru Gradonačelnika/ica te novim Zakonom o ravnopravnosti spolova. Postavlja se pitanje dali će novi zakonodavni okvir utjecati na staro društveno uređenje i kako.

<< < 1 2

Iz drugih medija

AEM