Članci s tagom: zenska-prava

 • 'Dragi političari, nosite se van moje maternice!'

  'Dragi političari, nosite se van moje maternice!'

  Projekt Snatchel , domišljat je i kreativan odgovor na zahtjeve američkih republikanaca prema kojima bi se prava žena uvelike smanjila.

 • BURKE NISU NAJVEĆI PROBLEM AFGANISTANSKIH ŽENA

  BURKE NISU NAJVEĆI PROBLEM AFGANISTANSKIH ŽENA

  Nelofer Pazira je redateljica, glumica, novinarka i spisateljica odrasla u Kabulu odakle je 1989. godine s obitelji izbjegla prvo u Pakistan pa (...)

 • SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  SAUDIJKE DOBILE PRAVO GLASA

  U svom godišnjem obraćanju pred Savjetodavnim vijećem (Majils ash-Shura) ili Shura vijećem, saudijski kralj Abdulah najavio je da će žene na (...)

 • EU parlamentarci zabrinuti zbog ukidanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  EU parlamentarci zabrinuti zbog ukidanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Ženska mreža Hrvatske uputila je medijima priopćenje s prilogom - pismom koje je šest članova i članica Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta uputilo povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu u kojemu izražavaju najdublju zabrinutost zbog najave ukidanja Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

 • U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

  U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

  Zakon koji brani nošenje burki nije dio borbe za za ravnopravnost, protiv seksizma i patrijarhata, poručuje Antifa Zagreb povodom donošenja francuskog zakona prema kojem na javnim mjestima nije dozvoljeno nošenje ovog tradicionalnog pokrivala. Smatraju da "takav zakon krši temeljna ljudska prava, a posljedica je mahnitog jačanja islamofobije, ksenofobije, šovinizma i desnice u Francuskoj kao i u ostatku liberalne nam Europe". Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku.

 • Napredovali ste, ali...

  Napredovali ste, ali...

  Europska je komisija izdala jučer izvješće o napretku Hrvatske tzv. Progress Report. Uz pohvale na ostvarenim postignućima, Izvještaj navodi i niz preostalih nedostataka. Što se tiče rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, Europska komisija navodi da je generalno postignut određen napredak, no sa jako puno "ali" i "ipak" te uz nekoliko iznenađujućih konstatacija.

 • Ženska povelja Europske komisije

  Ženska povelja Europske komisije

  U povodu Međunardnog dana žena Europska komisija predstavila je Žensku povelju čiji je cilj borba protiv rodne nejednakosti u privatnom životu i na poslu u Europi i šire.
  Povelja postavlja pet ključnih akcijskih područja: ravnopravnost na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost za žene i muškarce, jednake plaće za jednaki rad, ravnopravnost u donošenju odluka...

 • Ženska mreža Hrvatske prosvjednom šetnjom obilježila Dan žena

  Ženska mreža Hrvatske prosvjednom šetnjom obilježila Dan žena

  Prosvjednom šetnjom od Kamenitih vrata do Trga bana Jelačića Ženska mreža Hrvatske obilježila je današnji Međunarodni dan žena želeći time iskazati solidarnost i povezanost s globalnim ženskim pokretom i problemima žena diljem svijeta, a posebice upozoriti na probleme žena u Hrvatskoj.

 • Forum za upravljanje Internetom i ženska prava

  Forum za upravljanje Internetom i ženska prava

  Razvoj Interneta, koji neprestano pomiče granice kontrole, doveo je do potrebe da se pažnja usmjeri na pitanje "upravljanja Internetom", što je i UN prepoznao vrlo važnim, te organizirao 2006. Prvi Forum za upravljanje Internetom (Internet Governance Forum), kako bi se odredile uloge, pravila, norme i principi smjera razvoja kakvog bi Internet trebao imati.

 • U borbi za financijska prava libanonskih žena

  U borbi za financijska prava libanonskih žena

  Majka je zadala mali udarac u borbi za ženska prava u Libanonu otvorivši bankovni račun vlastitoj djeci - pravo koje je prije bilo rezervirano samo za očeve. "Pokušavala sam otvoriti bankovni račun dvojici sinova već 10 godina, ali su mi stalno govorili kako samo moj muž može potpisati dokumente" - izjavila je za APF Barbara Batlouni, Libanonka američkog podrijetla.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM