Članci s tagom: zenska-prava

 • Nacija žena

  Žene po prvi puta u povijesti čine polovicu američke radne snage. U zemlji koja je važan dio svog identiteta izgradila na slici heteroseksualnog bračnog para s djecom, (...)

 • Elizabeth Cady Stanton

  Elizabeth Cady Stanton

  Elizabeth Cady Stanton (12. studenog 1815. - 26. listopada 1902.) jedna je od najpoznatijih predstavnica ranoga ženskog pokreta. Njezina Declaration of (...)

 • Uganda: "Muškarci su zainteresirani"

  Uganda: "Muškarci su zainteresirani"

  Prevela Daria Mrkus Ugandijski parlament raspravljat će u studenom o tri prijedloga rodnog zakonodavstva: Zakonu o braku i razvodu, Zakonu o (...)

 • Mary Wollstonecraft

  Mary Wollstonecraft

  Rani počeci Mary Wollstonecraft, englesko-irska feministkinja, intelektualka i spisateljica, napisala je nekoliko romana, eseja i dječjih knjiga, a (...)

 • Horor se nastavlja

  Nakon ljetne pauze nastavlja se velika poljska debata o zakonskom rješavanju pitanja o medicinski potpomognutoj oplodnji. I prije godišnjih odmora biskupi su (...)

 • Akcija: Podrška ženama u Zimbabveu

  Nakon izbora u Zimbabveu održanih 2008. godine došlo je do strahovite erupcije nasilja. Lokalne organizacije procjenjuju da je u samo dva mjeseca nakon izbora mučeno, silovano, oteto i pretučeno preko 2000 žena zbog njihovih političkih preferencija. Policija je ignorirala zahtjeve za zaštitom, pravdom i odgovornošću, a nacionalne vođe su također odbijale pozabaviti se s tim problemom. Podržite žene Zimbabvea u traženju pravde!

 • "Ne možete zaustaviti proljeće"

  "Ne možete zaustaviti proljeće"

  Žene Afganistana, ograničene ne samo burkom već i raznim drugim problemima, od kojih su najopasniji stalni napadi od strane Talibana, nastoje uspostaviti svoju izbornu kampanju. "Ako pokušam otići na sastanak gdje ima muškaraca, moj muž mi ne dozvoljava," objašnjava Matin. "Pa kako onda da uspostavim kampanju?"

 • Iran: Postoje religijske sumnje u sposobnost žena da upravljaju

  Iran: Postoje religijske sumnje u sposobnost žena da upravljaju

  Iranski vjerski vođe protive se prijedlogu ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedažda da imenuje tri žene na mjesta ministara u svojoj budućoj vladi, izvijestio je u subotu konzervativni list Tehran Emrouz. Ahmadinedažd je izabrao Susan Kešavarz, Marzieh Vahid Dastdžerdi i Fatimu Adjorlu za ministrice obrazovanja, zdravstva i socijalnih poslova.

 • U Indiji rođeno više ženske djece

  U Indiji rođeno više ženske djece

  Statistike iz 2008. godine pokazuju da je prvi puta u povijesti Indije rođeno i prijavljeno više ženske nego muške djece čime je prekinut tisućljetni indijski običaj da se pri rođenju usmrti višak djevojčica. Također se smanjio broj mnogobrojnih ilegalnih abortusa na koje bi se žene odlučile nakon što se ultrazvukom utvrdilo da je dijete ženskoga spola.

 • Kakva emancipacija?

  Kakva emancipacija?

  Nekih 70 % ispitanika u novom istraživanju misli kako bi one uz to trebale uzeti i suprugovo prezime - a 50 % njih smatra da bi ženu trebalo zakonski obvezati na taj potez. Ovo istraživanje, koje je predstavljeno tijekom ovog mjeseca na godišnjoj skupštini Američke sociološke udruge, proveo je Centar za anketna istraživanja Sveučilišta Indiana.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM