Članci s tagom: zenska-prava

 • "Ne možete zaustaviti proljeće"

  "Ne možete zaustaviti proljeće"

  Žene Afganistana, ograničene ne samo burkom već i raznim drugim problemima, od kojih su najopasniji stalni napadi od strane Talibana, nastoje uspostaviti svoju izbornu kampanju. "Ako pokušam otići na sastanak gdje ima muškaraca, moj muž mi ne dozvoljava," objašnjava Matin. "Pa kako onda da uspostavim kampanju?"

 • Iran: Postoje religijske sumnje u sposobnost žena da upravljaju

  Iran: Postoje religijske sumnje u sposobnost žena da upravljaju

  Iranski vjerski vođe protive se prijedlogu ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedažda da imenuje tri žene na mjesta ministara u svojoj budućoj vladi, izvijestio je u subotu konzervativni list Tehran Emrouz. Ahmadinedažd je izabrao Susan Kešavarz, Marzieh Vahid Dastdžerdi i Fatimu Adjorlu za ministrice obrazovanja, zdravstva i socijalnih poslova.

 • U Indiji rođeno više ženske djece

  U Indiji rođeno više ženske djece

  Statistike iz 2008. godine pokazuju da je prvi puta u povijesti Indije rođeno i prijavljeno više ženske nego muške djece čime je prekinut tisućljetni indijski običaj da se pri rođenju usmrti višak djevojčica. Također se smanjio broj mnogobrojnih ilegalnih abortusa na koje bi se žene odlučile nakon što se ultrazvukom utvrdilo da je dijete ženskoga spola.

 • Kakva emancipacija?

  Kakva emancipacija?

  Nekih 70 % ispitanika u novom istraživanju misli kako bi one uz to trebale uzeti i suprugovo prezime - a 50 % njih smatra da bi ženu trebalo zakonski obvezati na taj potez. Ovo istraživanje, koje je predstavljeno tijekom ovog mjeseca na godišnjoj skupštini Američke sociološke udruge, proveo je Centar za anketna istraživanja Sveučilišta Indiana.

 • Amnesty poziva na akciju!

  Amnesty poziva na akciju!

  Iranka, Sakineh Mohammadi osuđena je 15. svibnja 2006. zbog "nedozvoljenih odnosa" s dvojicom muškaraca, te je kažnjena s 99 udaraca bičem. Nakon toga, u rujnu 2006. tijekom suđenja muškarcu optuženom za ubojstvo njenog supruga, optužena je za "preljub u braku". Osuđena je na smrtnu kaznu kamenovanjem.

 • Žene u iranskoj vladi?

  Žene u iranskoj vladi?

  Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao u nedjelju na televiziji da će najmanje dvije žene biti u budućem sastavu njegove vlade koju će parlamentu predstaviti u srijedu. Ako im parlament izglasa povjerenje, prvi puta će žena postati ministrica od proglašenja Islamske Repulike 1979.

 • Žena kao roblje

  Žena kao roblje

  Ako žena odbije seks s mužem, on joj može uskratiti hranu i vodu. U odgoju djece može sudjelovati samo otac ili djed, dok se ženina uloga svodi na posao "kućne pomoćnice". Ako žena želi raditi, također mora tražiti dopuštene svog muža. Prema "barbarskom zakonu", nema kazne za silovanje ako je prijestupnik spreman platiti odgovarajuću novčanu odštetu.

 • "Žene za ljudska prava" protestiraju protiv poticaja za ponovnu udaju udovica

  "Žene za ljudska prava" protestiraju protiv poticaja za ponovnu udaju udovica

  Nepalski je ministar financija objavio budžet u kojem se jedna od odrednica odnosila i na novčane poticaje od 50 000 nepalskih rupija udovicama koje ponovno uđu u brak. Takav vladin potez izazvao je prosvjed nepalskih civilnih organizacija, zbog njihovog uvjerenja kako bi takva vrsta poticaja mogla ojačati nasilje, torturu i eksploataciju udovica i žena bez partnera.

 • Iranska aktivistica i odvjetnica Shadi Sadr puštena iz zatvora

  Iranska aktivistica i odvjetnica Shadi Sadr puštena iz zatvora

  Mreža "Žene koje žive pod muslimanskim zakonima" (WLUML) objavila je vijest da je aktivistica za ženska prava Shadi Sadr puštena iz zatvora 28. srpnja, nakon što je naprasno uhićena u Teheranu

 • Apel Vladi: Ne rješavajte ekonomsku krizu preko ženskih leđa!

  Apel Vladi: Ne rješavajte ekonomsku krizu preko ženskih leđa!

  Povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja CESI  želi još jednom ukazati na sve lošiji položaj žena na tržištu rada.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM