U fokusu

Povijesni korak za žene i djevojke u Somaliji

14 sela napušta praksu genitalnog sakaćenja žena

U Puntlandu, gdje se procjenjuje da 98% stanovništva prakticira genitalnog sakaćenja, nova deklaracija donosi bolje sutra. 14 sela na sjeveroistoku Somalije, u zoni Puntland, ušlo je u povijest u ponedjeljak postavši prva skupina zajednica u regiji koje su se zajednički obvezale napustiti praksu genitalnog sakaćenja žena

14 sela napušta praksu genitalnog sakaćenja žena

 U Puntlandu, gdje se procjenjuje da 98% stanovništva prakticira genitalno sakaćenje žena, nova deklaracija donosi bolje sutra. 14 sela na sjeveroistoku Somalije, u zoni Puntland, ušlo je u povijest u ponedjeljak postavši prva skupina zajednica u regiji koje su se zajednički obvezale napustiti praksu genitalnog sakaćenja žena. Ove zajednice sudjelovale su u trogodišnjem obrazovnom programu za osnaživanje koje provodi udruga Tostan u suradnji s UNICEF-om i Vladom Puntlanda.

Svečanost su predvodili ministar unutarnjih poslova Puntlanda i predstavnik nacionalnog ureda UNICEF-a u Somaliji. Prisutni su bili i generalni direktor puntlandskog Ministarstva za žene, generalni direktor puntlandskog  Pravosuđa , guverner Puntlanda, gradonačelnik Garowe, predstavnici vjerskih vođa Puntlanda te predstavnici ženskih organizacija u regiji. Oko 2.000 ljudi prisustvovalo je javnom donošenju deklaracije održanom na nogometnom stadionu u gradu Garowe.

Procjenjuje se da se genitalno sakaćenje žena prakticira u 28 zemalja u Africi, a može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući bol, krvarenje, povećane poteškoće prilikom porođaja, neplodnost, inkontinenciju, infekcije, pa čak i do smrti.

Sudionici su čitali pjesme i izveli dramu o štetnim učincima genitalnog sakaćenja žena, prikazujući oca koji je bio protiv genitalnog sakaćenja svoje kćeri. Dva bivša rezača iz Sunijiifa obratila su se velikoj publici i podijelili s njima zašto su odlučili prestati s tom praksom. Deklaraciju o objavi odluke da napuste praksu ženskog genitalnog sakaćenja, potpisanu od strane uključenih zajednica, pročitala je naglas ugledna žena iz sela Burtinle.

Nakon deklaracije, puntlandski generalni direktor za žene govorio je u prilog ovoj povijesnoj odluci, a ugledni vjerski vođa iz Garowea citirao stihove iz Kurana i objasnio da genitalno sakaćenje žena nije obavezno u islamu.

Od siječnja 2007, više od700 sudionika iz 14 lokalnih zajednica bilo je izravno uključeno u Tostanov program osnaživanja zajednice (Community Empowerment Program (CEP)) u pokrajini Nugaal u Puntlandu. Program, koji se provodio u razdoblju od 30 mjeseci od strane lokalnih facilitatora pod vodstvom seoskih upravnih odbora koje je birala sama zajednica, uključuje module iz demokracije, ljudskih prava, rješavanja problema, higijene, zdravlja, pisanog izražavanja, malog poduzetništva te
mikrofinanciranja. Nastavne metode su participativne i usmjerene na polaznike, temeljene na pozitivnim somalijskim usmenim tradicijama kao što su poezija, pripovjedanje, kazalište, i pjesma.

Tostan vjeruje da razlog za uspjeh CEP-a u dovođenju zajednice do odustajanja od genitalnog sakaćenja žena leži u njihovom nedirektivnom i holističkom pristupu punom poštovanja. Tijekom programa, zajednicama je dana mogućnost da donose informirane odluke o nizu kritičnih pitanja, uključujući i genitalno sakaćenje žena.

Tostanov program je inkluzivan – on priznaje da društvene norme, kao što je žensko genitalno sakaćenje, uključuju sve članove društva, među njima i muškarce, žene, mlade, i starješine, kao i tradicionalne i vjerske vođe. U Somaliji, sudjelovanje i pomoć uglednih vjerskih, državnih i lokalnih vođa bili su presudni za uspjeh programa.

Tijekom programa, sudionici u Puntlandu organizirali su sveobuhvatnu društvenu mobilizacijsku kampanju. Putovali su u okolna ruralna naselja gdje su razgovarali s rodbinom i poštovanim lokalnim vjerskim vođama. U suradnji s puntlandskim Ministarstvo ženskih pitanja i Ministarstvom zdravstva, facilitirali su informativne sastanke na kojima su članovi zajednice mogli razgovarati sa zdravstvenim
djelatnicima i vjerskim vođama. 5. kolovoza 2009. predstavnici zajednica sastali su se u Sunijiifu i organizirali miran marš kojim su pozvali na zajedničku odluku o napuštanju genitalnog sakaćenja.

Od svog osnivanja 1991, Tostan je proveo program osnaživanja zajednice u 10 zemalja Zapadne i Istočne Afrike. Osim do poboljšanja zdravlja u zajednici, poštovanja ljudskih prava, demokratskih principa razumijevanja, poticanja gospodarskiog rast, povećanja pismenosti, i unaprijeđenja zaštite okoliša, program je doveo do napuštanja genitalnog sakaćenja žena te prisilnih i dječjih brakova u Senegalu, Gvineji, Burkini Faso i Gambiji, a sada i u Somaliji. Posebne okolnosti u Somaliji – gotovo univerzalno prakticiranje genitalnog sakaćenja – čine ovu izjavu o napuštanju osobito značajnom.

Seljani iz Puntlanda pridružili su se rastućem pokretu u kojem je više od 4.000 zajednica prošlo sličan proces obrazovanja i djelovanja, nakon kojeg slijedi javna deklaracija o napuštanje ove štetne tradicionalne prakse. Predviđa se da će slične javne deklaracije biti donešene u susjednim zajednicama u Somalilandu u narednim mjesecima.

“Garoweska deklaracija predstavlja važan korak naprijed za žene i djevojke u Somaliji”, rekla je Molly Melching, izvršna direktorica Tostana. “Ovo je kritičan novi smjer u pokretu za odustajanje od štetnih društvenih praksi u Africi, koji vode sami članovi zajednice.”

 

Prevela Lucija Žigrović