U fokusu

Slika solidarnosti

733 umjetnice se okupile kako bi pokazale kako izgleda solidarnost

733 umjetnice se okupile kako bi pokazale kako izgleda solidarnost

Umjetnica Kim Schoenstadt željela je doprijeti do svojih kolegica umjetnica u zajednici kako bi povezale, i to, kako je sama rekla, iz sasvim sebičnih razloga. “Dugo nisam bila prisutna u umjetničkom svijetu, pa sam željela ponovno osjetiti kako je biti dio zajednice”, rekla je. Odaziv je bio veći nego što je uopće mogla zamisliti – u nedjelju ujutro, umjetnice su se okupile u galeriji Hauser Wirth & Schimmel u Los Angelesu kako bi se susrele i povezale, dale podršku jedna drugoj i ukazale na svoje postojanje u umjetničkom svijetu koji ih prečesto zanemaruje. Schoenstadt je kasnije ovaj događaj nazvala Now Be Here.

Projekt je djelomično inspiriran turnejom trenutne izložbe ove galerije, Revolution in the Makin: Abstract Sculpture by Women, 1947.-2016. Umjetnica navodi kako ju je na organizaciju potaknula izjava Jenni Sorkin, kustosice i feminističke teoretičarke: “Rekla je kako za svaku umjetnicu na izložbi, postoji još mnogo više onih koje su mogle biti izabrane. Na to sam pomislila, pa, idemo se okupiti”.

Započela je sa slanjem e-maila umjetnicama koje je znala i čiji je rad voljela, a zatim kontaktirala i lokalne galerije i zamolila ih da pozovu umjetnice koje znaju. Ističe kako je nastojala izbjeći korištenje društvenih mreža kako bi sve ostalo u njihovom umjetničkom krugu.

{slika}

Velik broj umjetnica odazvao se pozivu – njih čak 733. Schoenstadt ističe kako je cijeli događaj bio iznimno poseban, osobito gledati kreativne žene koje su se došle povezati na posebnoj razini. Okupljanje je završilo velikom grupnom fotografijom, na kojoj svaka od žena drži broj. “Nisam željela da ovo bude o meni. Organizirala sam sve kako bi bilo o nama”, ističe Schoenstadt.