U fokusu

Afganistan najopasnija zemlja za žene

FONDACIJA Thomasa Reutersa okupila je preko 200 stručnjaka i stručnjakinja za rodna pitanja kojima je povjereno istraživanje o najopasnijim zemljama za žene, a oni su zaključili da listu predvodi Afganistan. Zemlje su rangirane prema šest rizika: seksualno nasilje, ne-seksualno nasilje, kulturološki i/ili religijski faktori, diskriminacija  i onemogućen pristup resursima te trgovanje ženama.

Afganistan najopasnija zemlja za žene

FONDACIJA Thomasa Reutersa okupila je preko 200 stručnjaka i stručnjakinja za rodna pitanja kojima je povjereno istraživanje o najopasnijim zemljama za žene, a oni su zaključili da listu predvodi Afganistan.

Zemlje su rangirane prema šest rizika: seksualno nasilje, ne-seksualno nasilje, kulturološki i/ili religijski faktori, diskriminacija  i onemogućen pristup resursima te trgovanje ženama.

Afganistan je na neslavno prvo mjesto izbio zbog velike stope smrtnosti pri porodu, manjka zdravstvene zaštite i ekstremnog siromaštva. Prema podacima UN-a, svaka jedanaesta Afganistanka ima velike šanse umrijeti pri porodu. UN-ov Children’s Fund je zaključio i kako je 87% žena u Afganistanu nepismeno i između 70-80% prisiljeno stupiti u neželjene brakove.

Jedan od stručnjaka napomenuo je kako se Afganistanke boje javno iskazivati svoje mišljenje ili dovoditi u pitanje ukorijenjene rodne stereotipe. One koje se usude to učiniti često bivaju zastrašene ili ubijene.

Na drugo mjesto smjestila se Demokratska republika Kongo zbog ekstremno visokih stopa silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Slijedi Pakistan, zbog kulturoloških, plemenskih i religijskih praksi koje su usmjerene na ozljeđivanje žena. To uključuje spaljivanje kiselinom, prisilne brakove i kazne kamenovanjem ili drugim načinima fizičkog zlostavljanja.

Stručnjaci su na četvrto mjesto postavili Indiju zbog čedomorstva ženske djece i trgovine ljudima.

Listu najopasnijih zemalja za žene zaključuje Somalija zbog velike smrtnosti pri porodu, raširenog silovanja i obrezivanja žena. Uz to je ženama Somalije pristup obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i ekonomskim resursima vrlo ograničen.