U fokusu

NEĆEMO NATRAG

Akcija za pravo žena na pobačaj: crvena boja i vješalice u zagrebačkim fontanama

Akcija za pravo žena na pobačaj: crvena boja i vješalice u zagrebačkim fontanama

U još jednoj akciji za seksualna i reproduktivna prava žena u nekoliko je zagrebačkih fontana u ranim jutarnjim satima ubačena crvena boja te ostavljene žicane vješalice i naljepnice s porukom: ‘Nećemo natrag!’. Poruka je to nepristajanja na pokušaje zabrane pobačaja ususret subotnjem obiteljaškom Hodu za život, poručuju anonimne feminističke aktivistkinje koje su Libelu obavijestile o akciji.  

{slika}

‘Hod za život zapravo je usmjeren protiv žena. Koliko god se organizatori_ce trudili_e ne spomenuti riječ pobačaj u svom kvaziljudskopravaškom diskursu i baljezganjima o životu, ovdje se radi upravo o tome: pokušaju da se ženama uskrati pravo na legalan, dostupan i siguran pobačaj‘, kažu aktivistkinje i objašnjavaju kako je današnja akcija na fontanama na Trgu žrtava fašizma, Tomislavcu i Zrinjevcu prikaz onoga što se događa kad je pobačaj ilegalan i događa se u nesigurnim uvjetima.

{slika}

‘Ako obiteljaši uspiju u svojoj namjeri vraćanja pobačaja u ilegalu, čekaju nas i scenariji izvođenja pobačaja poput ovoga sa žicanom vješalicom, u kojima su životi žena izravno ugroženi. Žene neće odustajati od pobačaja, samo će ti pobačaji biti rađeni ilegalno i u nekim slučajevima u nesigurnim i krajnje opasnim uvjetima po živote žena’, poručuju.

{slika}

‘Nećemo dopustiti da žene umiru zbog obiteljaških vizija žena kao strojeva za rađanje. Nećemo dopustiti da nam oduzmu ono za što smo se kroz povijest izborile. Nećemo dopustiti da buduće generacije žena žive u nekoj verziji distopije, slične onoj iz romana Sluškinjina priča. Nećemo natrag!’, zaključuju aktivistkinje.