U fokusu

Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja

Aktivizam za transformaciju maskuliniteta

Aktivizam za transformaciju maskuliniteta

Young Men Initiative je inovativna projektna metodologija fokusirana na izazivanje promjene stavova. Dekonstrukcija stereotipa i rekonstrukcija maskuliniteta promocijom rodne ravnopravnosti, te edukacijom o zdravim načinima života, nenasilnom rješavanjem sukoba, zloupotrebi droge i alkohola te o seksu i reproduktivnom zdravlju cilj je projekta Budi muško. Na rad s mladima se gleda kao na ulaganje u budućnost društva.

Konferencija naziva Young men as allies in ending violence: activism for transforming masculinities održana je od 13. do 15. studenog u hotelu Termag na Jahorini, BiH. Na konferenciji su prikazani rezultati Budi muško kampanje i metodologija rada s mladićima od 13 do 19 godina. Projekt, koji je iz edukativnog prerastao u društveni, u svojih sedam godina provođenja do sada je okupio čak 1400 mladih ljudi, održano je 700 aktivnosti u 30 gradova u regiji (Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska). Projekt se provodi kroz djelovanje organizacija-partnera iz ranije navedenih država, pod pokroviteljstvom Care International Balkans. U Hrvatskoj projekt Budi muško provodi udruga Status M iz Zagreba. Osnovan je i Forum pravih muškaraca, koje čine muškarci iz svijeta politike, novinarstva, glazbe, filma, sporta i drugih područja, koji se zajedno bore protiv nasilja nad ženama.

Polazeći od pretpostavke da većina mladih ljudi prva saznanja o životu stječe od roditelja, koji nemaju vremena za implementaciju pozitivnih životnih vještina, već sukobe s djetetom rješavaju batinama i kratkim objašnjenjem “ne smiješ učiniti XY jer ja tako kažem” i da je arhetip muškarca na Balkanu jak, nasilan, ne pokazuje emocije, promiskuitetan, isključiv i apsolutni pobjednik u ratu spolova, aktivisti nastoje utjecati na uzroke, ne sanirati posljedice. Krajnji cilj je dekonstrukcija stereotipa; stvaranje “novog Balkanca” (New Balkan Boy) koji brine o svom zdravlju, sprječava nasilje, poštuje vršnjake i žene i osjeća se sigurno. Mladiće se želi educirati kako bi izbjegli frustracije koje eskaliraju i postanu nasilne.

Inovativni način edukacije, tzv. peer education (vršnjačka edukacija) je do sada pokazala zadivljujuće rezultate. Program se provodi u suradnji s nastavnim osobljem, no ključni sudionici u edukaciji su sami mladići, koji svoja znanja i vještine prenose na vršnjake u kontroliranom okruženju.

U samom začetku projekta, 2007. godine, jedan od glavnih izazova je bio – kako privući mlade. Od ključne važnosti je bilo postaviti projekt kao kul stvar. I da članstvo bude privilegija. To se je postiglo gerila socijalnim marketingom, stripoidnim informativnim materijalima napisanim za mlade, integriranjem javnih osoba u program i promidžbu, koja se je odvijala u zatvorima, školama, institucijama i na ulicama. Drugi izazov su bili sami profesori i školsko osoblje, od kojih su neki odbijali sudjelovati u projektu radi osobnih stavova. Odbijanje suradnje i prozivanje radi “proizvodnje slabića i curica” je kvalitetan način promocije projekta.

U sklopu konferencija je prikazana i predstava “Muškarčine” u izvedbi članova udruge Centar E8 iz Beograda, Srbija koja koketirajući s nacionalizmom, diskriminatornim izjavama i promoviranjem stereotipa ukazuje na apsurdnost balkanskog muškarca i svega do čega on tradicionalno drži, uz pacifističku poruku, nešto psovki, sedam dječaka, “sereš” kao argument i presjek ratnih događanja od 1990. do danas.

Neformalni obrazovni sustavi kao što su edukacije u sklopu Budi muško klubova pomažu osobnom rastu pojedinca, što dovodi do socijalnog rasta. Socijalni kapital predstavljaju aktivni građani koji rade pravedno socijalno društvo. Feministička djelovanja i ženski pokreti trebaju plodno tlo, koje nastaje edukacijom na svim frontovima. Ravnopravnost je pitanje svih uključenih.