U fokusu

uključivanje što većeg broja žena u politiku

Albanija – rodni presedan u regiji

Albanija – rodni presedan u regiji

Albanska nova vlada uključivat će i šest ministrica, što je značajna promjena ne samo za tu zemlju, već i pozitivan primjer za cijelu regiju, prenosi eurasiareview.com.

“Šest žena u vladi je pozitivan korak prema rodnoj ravnopravnosti i demokraciju za Albaniju i cijelu regiju”, izjavila je Blerina Metaj, koordinatorica programa Koalicije za promicanje prava žena i mladih u Tirani.

Mandatar za premjera Edi Rama izjavio je da je sastavio tim novih ministara/ica u cilju ostvarivanja promjena na koje će se njegova vlada usmjeriti, što uključuje i jačanje vladavine prava, suzbijanje kriminala i korupcije, očuvanje održivog ekonomskog razvoja i provedbu europskih standarda.

“Osnovan je tim koji sačinjavaju 90 posto ljudi koji su na ministarskoj poziciji po prvi put i vjerojatno s više žena nego što ih je bilo u svim albanskim vladama u proteklih 20 godina zajedno”, izjavio je Rama 31. srpnja.

Prema zakonu o ravnopravnosti spolova zahtjeva se “najmanje 30 posto zastupljenosti oba spola u svakoj instituciji, na rukovodećoj razini, imenovanoj funkciji, političkoj stranci’. Sastav nove vlade, koja stupa na funkciju u rujnu, također zadovoljava zahtjeve međunarodnih konvencija.

“Osjećam se jako dobro što Albanija poduzima velike korake na području rodne ravnopravnosti time što je u sastavu vlade čak 30 posto žena. Uvjerena sam da ćemo sve zajedno biti snažan glas u upravljanju zemljom i da ćemo s punom odgovornošću obavljati naše funkcije”, izjavila je Klajda Gjosha, novoimenovana ministrica za europske integracije, za SETimes.

Gojsha kaže da je Albanija ostvarila veliki napredak u otvaranju novih mogućnosti za žene, striktno ispunjavajući jedan od glavnih prioriteta EU na području rodne ravnopravnosti. Prema EU, ‘razlike između spolova i dalje postoje i na tržištu rada, žene su i dalje zastupljenije u manje plaćenim sektorima, a premalo prisutne na vodećim pozicijama kao što je slučaj i u mnogim zemljama članicama’.

U susjednoj zemlji, Kosovu, samo tri su žene u vladinom kabinetu. Svih 42 zamjenika ministra u vladi premjera Hashima Thacija su muškarci, kao i načelnici 38 kosovskih općina.

Zamjenica premijera Kosova i ministrica trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila izjavila je da bi političke stranke trebale ojačati pozicije žena i gurati ih na vodeće pozicije.

“Naša zemlja puna je stereotipa koji se tiču ženskog roda, te bih uključivanje na vodeće pozicije jedno od najboljih ulaganja u društvo. Kosovskom društvo bi pomogla pozitivna promocija žena, u cilju ukidanja stereotipa i procjene žena na temelju rada i uspjeha, a ne na temelju njihovog spola, izjavila je Kusari-Lila za SETimes.

Članica kosovskog parlamenta Alma Lama iznijela je isti stav. Smatra da je uključivanje žena u izvršne pozicije jednako važno kao i njihova prisutnost u saboru.

“Žene,  svojom prisutnošću u vladinim institucijama, imaju mogućnost pozitivno utjecati ne samo na pitanja vezana uz prava žena, nego i na druge projekte vezane uz život građana. Razlog zašto ima toliko malo žena na pozicijama u vladi proizlazi iz nevoljnost muškaraca da dijele vlast, kao i nedostatak volje žena da se bore za više pozicije”, izjavila je Lama za SETimes.

Tek da se podsjetimo, Hrvatska u ovom trenutku ima četiri ministrice – Vesnu Pusić, Milanku Opačić, Andreju Zlatar Violić i Anku Mrak-Taritaš – što znači da Vladu RH čini tek  posto žena.

Vlada Republike Srbije ima šest žena, odnosno 33 posto, Crne Gore tri, to jest 16 posto, a Makedonije samo dvije, odnosno osam posto.

S druge strane, vlada Kraljevine Danske uz premijerku, u svom sastavu ima i devet ministrica, odnosno 41 posto, a Kraljevina Švedska čak 13 odnosno 50 posto.Prilikom formiranja vlade, francuski predsjednik Francois Hollande je vodio računa da ima jednak broj ministrica kao i ministrica.

Prevela i prilagodila Ana Fundurulić