U fokusu

Sjeverna Irska

Alliance for Choice zagovara dostupan, besplatan i legalan abortus

Alliance for Choice zagovara dostupan, besplatan i legalan abortus

Alliance for Choice aktivistička je organizacija koja se bori za pravo na abortus u Sjevernoj Irskoj. Njihova je misija, kako piše na Facebook stranici, osigurati ženama, trans muškarcima, nebinarnim osobama i svakoj osobi koja može zatrudnjeti pristup besplatnom, sigurnom i legalnom abortusu.

Organizacija je osnovan 1996. godine, s ciljem proširenja Zakona o abortusu iz 1967. godine. Danas zagovara besplatan, siguran, legalan i dostupan abortus u Sjevernoj Irskoj . Prenose priče desetaka tisuća žena iz Sjeverne Irske koje su abortus imale u Engleskoj i u drugim zemljama, ili kod kuće, same, bez pomoći liječnika i pod prijetnjom kaznenog progona.

Početkom Svjetskog nogometnog prvenstva u lipnju ove godine, organizacija je putem svoje Facebook stranice pokrenula kamapnju Abortion World Cup kojom kroz usporedbe zemalja koje se susreću u utakmicama svjetskog prvenstva nastoji informirati javnost o legislativi, dostupnosti i troškovima abortusa u zemljama čije reprezentacije sudjeluju na prvenstvu. Tako navode da, za razliku od nogometnog terena, pobjedu na terenu ljudskih prava nad Hrvatskom odnosi Danska. Zakonski gledano, navodi se, zemlje su izjednačene, no dostupnost ide u prilog Danskoj. U prethodnim “utakmicama”, Hrvatska je “pobijedila” Nigeriju, a zakonski gledano, i Argentinu, premda je ondje upravo izglasana promjena zakona, koji će u budućnosti biti liberalniji od zakona u Sjevernoj Irskoj.

{slika}

Na pomalo ironičan i duhovit način, organizacija koristi obrazac sportskog natjecanja kako bi upozorila na golemu nejednakost u dostupnosti abortusa i promijenila percepciju “progresivnih” i “nazadnih” društava. Gotovo subverzivnim preuzimanjem narativa, dovode se u pitanje prioritetne teme u pojedinim zemljama, odnosno koliko se – što financijski, što emotivno – ulaže u multimiliujunski biznis koji danas zovemo nogometom, odnosno u ljudska prava i medicinsku skrb.

7. srpnja organizacija će pod sloganom “Usprotivimo se laži!” upriličiti “Hod za izbor”, kao odgovor na “Hod za život” koji se istoga dana održava u Belfastu. Nakon svibanjskog referenduma, navodi se u pozivu, očekuje se snažna reakcija zagovaratelja_ica zabrane abortusa, stoga je važno snažno im se usprotiviti. Najavljen je, stoga, mirni prosvjed u znak solidarnosti s osobama kojima je to potrebno, uz glasno ponavljanje zahtjeva za dekriminalizaciju i pravo na besplatan i dostupan abortus.