U fokusu

tisuće najslabije plaćenih

Američki radnici/e prosvjeduju tražeći minimalnu satnicu od 15 dolara

Američki radnici/e prosvjeduju tražeći minimalnu satnicu od 15 dolara

Facebook/Fight for $15

Tisuće najslabije plaćenih američkih radnika/ca prosvjedovale su u četvrtak u New Yorku, Los Angelesu i drugim američkim gradovima, tražeći da se zakonom zajamči minimalna satnica od 15 dolara.

Kampanja koju su organizirali sindikati pod nazivom “Borba za 15$” proširila se otkako je pokret ustanovljen 2012. u industriji brze hrane, odakle se proširio na druge sektore s najnižom nadnicom kao što su zdravstvena njega u kući, bolnice i slično. 

Nacionalni dan akcije bio je usredotočen na lanac brze hrane McDonald’s Corp, u svijetu najveći lanac po prihodima. 

Prosvjednici/e žele zarađivati najmanje 15 dolara na sat i žele da im to zakon zajamči na razini države, ili grada ili pojedinih poduzeća. 

U New Yorku su se prosvjednici okupili na Times Squareu, a zatim pred hotelom gdje se održavala gala-večera trojice kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2016. Obratio im se guverner Andrew Cuomo na dan kada su dvoje vodećih demokratskih kandidata Hillary Clinton i Bernie Sanders izrazili potporu tom radničkom zahtjevu. 

Na zapadnoj obali prosvjedi su privukli više od 2000 ljudi, prenosi Reuters.

Iako su države Kalifornija i New York nedavno prihvatile zakon o povećanju minimalne satnice na 15 dolara, prosvjednici/e drže da to nije dovoljno jer bi se u objema državama taj zakon trebao uvoditi po fazama.

Prosvjedi su održani u desetak drugih američkih gradova, uključujući Chicago i Miami, rekli su organizatori. Prosvjedovalo se i izvan SAD-a, primjerice u McDonald’s u sklopu zabavnog parka Disneylandu u Parizu te u južnokorejskom centru McDonald’sa.

U travnju su i Kalifornija i New York ozakonili satnicu od 15 dolara najniže plaće što je više od saveznim zakonom zajamčenih 7,25 dolara na sat koji je na snazi od 2009. Protivnici/e tvrde da su takvim zakonom dvije države izvele pretjerani pritisak na poslodavce koji se bore da ojačaju američko gospodarstvo nakon krize.