U fokusu

OSUDA TRGOVINE LJUDIMA

Amnesty International donio rezoluciju o dekriminalizaciji seksualnog rada

Amnesty International donio rezoluciju o dekriminalizaciji seksualnog rada

Delegati i delegatkinje foruma Amnesty Internationala za donošenje odluka usvojili/e su u Dublinu rezoluciju kojom Međunarodnom odboru organizacije daju ovlaštenje za razvoj i usvajanje politika po pitanju ljudskih prava seksualnih radnica i radnika, stoji u priopćenju Amnestyja u kojem se najavljuje početak rada organizacije na zagovaranju dekriminalizacije seksualnog rada.

“Seksualni radnici i radnice jedna su od najmarginaliziranijih skupina na svijetu koja je u većini slučajeva u stalnom riziku od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja. Naš globalni pokret utire put za usvajanje politika za zaštitu ljudskih prava seksualnih radnica/ka, što će pomoći u oblikovanju budućeg rada Amnesty Internationala o ovom važnom pitanju”, izjavio je glavni tajnik Amnesty Internationala Salil Shetty.

Rezolucija preporučuje da Amnesty razvije politiku koja će podržavati punu dekriminalizaciju svih aspekata konsenzualnog seksualnog rada. Politikom će se također pozivati države da osiguraju seksualnim radnicama i radnicima punu i jednaku pravnu zaštitu od izrabljivanja, trgovine ljudima i nasilja, piše u priopćenju.

“Svjesni smo da je ovo ključno pitanje ljudskih prava iznimno složeno i zato smo odlučile riješiti taj problem po međunarodnim standardima ljudskih prava. Također smo konzultirali naše aktiviste/inje iz svih dijelova svijeta kako bismo uzeli u obzir različite poglede”, rekao je Shetty.

Iz istraživanja i savjetovanja provedenih u svrhu razvoja ove politike u posljednje dvije godine, kažu iz Amnestyja, zaključeno je da je ovo najbolji način za obranu ljudskih prava seksualnih radnica i radnika koji će smanjiti rizik od zlostavljanja s kojima se suočavaju.

Kršenja ljudskih prava s kojima se osobe koje se bave seksualnim radom suočavaju uključuju fizičko i seksualno nasilje, proizvoljna uhićenja i pritvor, iznudu i uznemiravanje, trgovinu ljudima, prisilna testiranje na HIV te medicinske intervencije. Također mogu biti isključeni iz zdravstvene zaštite, stambenih usluga te ostalih oblika socijalne i pravne zaštite. Politika je izgrađena na opsežnoj bazi dokaza iz izvora koji uključuju i agencije UN-a kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, UNAIDS, UN Women i Posebni izvjestitelj UN-a za zdravlje, a Amnesty je i sam proveo istraživanje u četiri zemlje, javljaju u priopćenju.

Amnesty se, tvrde u priopćenju, savjetovao i s udruženjima seksualnih radnica/ka, skupinama koje zastupaju osobe koje su preživjele prostituciju, predstavnicama feminističkih i ostalih skupina za ženska ljudska prava, LGBT aktivistima/kinjama, agencijama za sprečavanje trgovine ljudima te organizacijama koje se bave problemom HIV-a/AIDS-a.

Amnesty International smatra trgovinu ljudima užasnom u svim njezinim oblicima, uključujući i seksualnu eksploataciju, te također smatra da treba biti kriminalizirana kao stvar međunarodnog prava. Ovo je izričito jasno u novoj politici i sveukupnom radu Amnestyja, tvrde iz organizacije.

“Ovo je povijesni dan za Amnesty International. Ovo nije odluka koja je donesena lako ili brzo i zahvaljujemo svim našim članovima/icama diljem svijeta, kao i brojnim skupinama koje smo konzultirali, za njihov važan doprinos ovoj debati. Pomogli su nam da donesemo važnu odluku koja će oblikovati napredak ovog polja našeg ljudskopravaškog rada”, zaključio je Shetty.

Ovaj je potez Amnesty Internationala, i prije nego što je donesen, izazvao raspravu velikih razmjera, u kojoj su se čuli glasovi za i protiv dekriminalizacije seksualnog rada. Europen Women’s Lobby, na primjer, krovna organizacija više od 2500 europskih feminističkih organizacija, protivi se ovakvoj odluci, a u jučerašnjem su priopćenju pozvale delegate i delegatkinje Amnestyja “da ne okreću leđa najranjivijim ženama” te da ne osiguravaju “nekažnjivost za svodnike i kupce seksa”.