U fokusu

prijetnja sekularnom karakteru Republike Hrvatske

Apel novom ministru da odustane od konzultacija s klerom

Apel novom ministru da odustane od konzultacija s klerom

Facebook

Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku i Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta poslali su otvoreno pismo novom ministru obrazovanja Vedranu Mornaru nakon što je on najavio je da će mu prvi potez na ministarskoj funkciji biti iniciranje razgovora s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja.

“Poštovani gospodine Mornaru,

čestitamo Vam na izboru na odgovornu dužnost ministra znanosti i obrazovanja, ali, nažalost, već nakon Vašeg prvog javnog nastupa pred zastupnicima Hrvatskog sabora, moramo izraziti zaprepaštenost Vašim izjavama vezanim uz građanski i zdravstveni odgoj te vjeronauk, pri čemu izgleda ili da niste upoznati s temeljnim Ustavnim i ljudskopravaškim vrijednostima, odnosno da niste zainteresirani stati u obranu istih, ili da niste upoznati sa samim sadržajem katoličkog vjeronauka i s problemima vezanim uz njegovo provođenje. Nadamo se da je ipak riječ o neinformiranosti. 

U vrlo nepreciznoj izjavi problem vjeronauka nonšalantno dovodite u vezu s ‘pretežno katoličkim’ karakterom Hrvatske pri čemu nije najjasnije što bi trebala značiti sintagma ‘pretežno katolička zemlja’. Želimo Vas podsjetiti da je Hrvatska svojim Ustavom definirana kao sekularna republika u kojoj su sve vjerske zajednice jednake i odvojene od države , stoga privilegiranje i posebno vezivanje države uz jednu vjersku zajednicu predstavlja ozbiljno kršenje Ustava, diskriminaciju svih onih građana koji ne podržavaju privilegije Katoličke crkve, preciznije katoličke hijerarhije, kao i diskriminaciju onih skupina koje Katolička crkva tradicionalno diskriminira.

Učenici i učenice koji/e ne pohađaju vjeronauk su diskriminirani/e

Možda Vam nije poznato da istraživanja, poput onog koga je proveo Forum za slobodu odgoja, pokazuju da učenici/e koji/e ne pohađaju vjeronauk predstavljaju skupinu koja je najizloženija diskriminaciji stoga zbog takvog pritiska otpadaju sva eventualna opravdanja kako je vjeronauk tobože izborni predmet. Sam način provođenja vjeronauka u javnim školama predstavlja grubo kršenje suverenosti i sekularnog karaktera Republike Hrvatske – naime ovim predmetom se izuzetno važan sustav javnih škola stavlja u službu širenja jedne religijske ideologije što u jednoj sekularnoj državi nikako ne bi smio biti slučaj. Sam sadržaj nastavnog programa vjeronauka ne određuje Ministarstvo odgoja obrazovanja i sporta prema znanstvenim, metodološkim i ljudskopravaškim standardima koji vrijede za druge školske predmete, nego katolička hijerarhija prema vlastitim interesima. Iako je RH službeno poslodavac vjeroučiteljima, njihov mandat određuju biskupi pri čemu ne vrijede zakoni RH nego kanonsko pravo pa vjeroučitelji nisu zaštićeni pozitivnim pravnim propisima i pod direktnom su kontrolom katoličke hijerarhije što znači da neposlušnost prema istoj mogu platiti gubitkom radnog mjesta i mogućnosti zaposlenja u struci, a kao takvi mogu biti i razrednici i ravnatelji u javnim školama. Ovim se omogućuje veliki utjecaj katoličke hijerarhije na javno školstvo tobože sekularne republike pred kojom bismo svi trebali biti jednaki.

Uz sve to sam sadržaj nastavnog programa vjeronauka sadrži brojne diskriminacijske i protuznanstvene elemente – tumačenje povijesti je krajnje pristrano u korist katoličke hijerarhije, neke prirodnoznanstvene činjenice doživljavaju vrlo bizarna tumačenja, a sam program nerijetko je u sukobu s ljudskopravaškim načelima i promovira diskriminaciju određenih skupina. Stoga Vas molimo da snage upregnete u rješavanje problema diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk i u rješavanje samog diskriminacijskog, protuznanstvenog i ideološki tendencioznog programa vjeronauka. Najbolje rješenje bi bilo ukidanje konfesionalnog vjeronauka u javnim školama, a do ostvarenja tog cilja, svim učenicima biste trebali omogućiti alternativni predmet.

Stavljanje javnog sektora kojem ste načelu u službu interesa katoličkog klera

Iznenadila nas je i Vaša izjava kako će Vam prvi potez biti traženje prijema kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića kako biste razgovarali o zdravstvenom i građanskom odgoju.

Prvi potez jednog ministra ima stanovito simboličko značenje, a savjetovanje s vođama najjače religijske institucije, čiji tijesni odnosi s državom ičija prisutnost u javnim institucijama predstavlja trajnu prijetnju sekularnom karakteru Republike Hrvatske, ne izgleda optimistično, naprotiv, ono se može protumačiti kao stavljanje javnog sektora kojem ste načelu u službu interesa katoličkog klera što je već dobrim dijelom na snazi.

Budući očekujemo da navedeni predmeti budu usklađeni s temeljnim vrijednostima ljudskih i građanskih prava, nije nam jasno zašto biste o njima iza zatvorenih vrata pregovarali s predstavnicima jedne autokracije koja ni na elementarnoj načelnoj razini ta prava ne prihvaća – naime, Sveta Stolica i Vatikan nisu potpisnice većine međunarodnih povelja o ljudskim pravima, a svakim danom saznajemo nove informacije o grubom kršenju ljudskih prava, odnosno o zločinima počinjenim od strane pripadnika klera pod zaštitom samog vrha Katoličke crkve. Da stvar bude gora, sam nadbiskup Puljić, s kojim namjeravate razgovarati, prema vlastitom javnom priznanju informacije o zločinima pedofila Nedjeljka Ivanova nije proslijedio nadležnim pravosudnim organima RH nego samo Kongregaciji za nauk vjere.

Stoga od vas kao držanog službenika tražimo da odustanete od konzultacija s klerom, skrivenih od očiju javnosti, i da konzultacije o budućnosti obrazovanja RH obavljate putem javne rasprave u kojoj će pred očima javnosti sudjelovati svi/e sudionici/e demokratske i stručne javnosti”.