U fokusu

Nema se para...

Apsolutno ima smisla: Na FPZG-u ukinut kolegij Istraživačko novinarstvo

Apsolutno ima smisla: Na FPZG-u ukinut kolegij Istraživačko novinarstvo

Kolegij “Istraživačko novinarstvo” studentima Fakulteta političkih znanosti bio je na raspolaganju na drugoj godini, odnosno u četvrtom semestru dodiplomskog studija. Bio je to izborni kolegij, no prema pričama studenata i studentica i onaj kod kojeg bi se kvota najbrže popunila. U silabusu se navodilo kako je njegov cilj upoznati studente s osnovama istraživačkog novinarstva s teorijskog i praktičnog aspekta, uključujući i specifičnosti istraživačkog novinarstva u različitim medijima.

Kolegij je navodno ukinut akademske godine 2013/2014, iako pregledom javno dostupnih podataka, ne postoji ni jedna službena obavijest i/ili najava ukidanja tog kolegija od strane Uprave Fakulteta. Studenti/ice druge godine navode da im kolegij nije bio dostupan kao izbor pri odabiru kolegija za tu godinu. Studenti/ice iz generacije 2012/2013, potvrdili su da su oni bili posljednja generacija koja je slušala ovaj kolegij i da im je ukidanje istog najavio i sam voditelj kolegija, profesor Glavaš navodeći novi posao kao razlog odlaska, no danas je jasno kako Fakultet nema sredstava za “održavanje” kolegija.

Dekanica Fakulteta političkih znanosti, Lidija Kos-Stanišić, odgovorila je kako kolegij nije ukinut zauvijek, nego je “zamrznut”, za što postoje objektivni razlozi. Kolegij je postojao u programu, ali nakon pritužbi studenata/ica na rad profesora Glavaša, Fakultet je odlučio s njim završiti suradnju, te stoga kolegij nije mogao biti uključen u program. Kolegij neće biti vraćen u program ni iduće akademske godine (2014/15) jer na Fakultetu nema profesora koji bi mogao predavati, a ni financija da angažira vanjskog suradnika/cu, kaže dekanica Kos-Stanišić, izrazivši nadu da će se kolegij ponovno pokrenuti nakon kadrovskih pojačanja.

“Ima smisla”.