U fokusu

nastavak sluškinjine priče

Atwood: Nastavak ‘Sluškinjine priče’ inspiriran je stvarnim političkim problemima

Atwood: Nastavak ‘Sluškinjine priče’ inspiriran je stvarnim političkim problemima

Kanadska autorica Margaret Atwood rekla je da je ograničavanje pristupa pobačaju, posebno u SAD-u, dovelo do nastavka romana “Sluškinjina priča”, koji je objavljen u utorak na iščekivanom predstavljanju knjige.

U novoj knjizi “The Testaments” Atwood uzima priču iz njenog viđenja totalitarne budućnosti u kojoj su plodne žene prisiljene na seksualno služenje kako bi napučile svijet koji je suočen s ekološkom katastrofom.

Rekla je da nije planirala nastavak priče postavljene u bliskoj budućnosti u izmišljenom Gileadu u američkoj regiji New England, ali stvarni životni događaji, uključujući ograničavanje ženskih reproduktivnih prava, potaknuli su je da ponovno razmisli.

“Kako je vrijeme odmicalo… umjesto da idemo što dalje od Gileada, počeli smo se kretati prema njemu – posebno u Sjedinjenim Državama”, rekao je Atwood na konferenciji za novinare u Londonu kojoj je prisustvovalo nekoliko desetaka novinara/ki iz brojnih zemalja.

Ako pogledate zakone koje su donijele brojne države u SAD-u, možete vidjeti da su neke od tih država vrlo blizu Gileada. Ono što tvrde takvi restriktivni zakoni o ženskim tijelima jest da država posjeduje vaše tijelo”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump, koji kaže da se protivi pobačaju u većini slučajeva, pridružio se mnogim svojim kolegama republikancima u nastojanju da ograniče pristup legalnim pobačajima. “Za društvo koje tvrdi da cijeni individualnu slobodu, očito ne misli da se individualna sloboda odnosi i na žene”, rekla je Atwood okupljenim novinarima/kama koje su je dočekale obučene kao junakinje iz knjiga.

“Mislim da The Testament nastavlja razgovor koji se već vodi jer je Sluškinjina priča već godinama temelj takvih razgovora” rekla je Atwood.

Knjiga The Testaments već je ušla u uži izbor za jednu od glavnih književnih svjetskih nagrada, nagradu Booker, a predsjednik vijeća Peter Florence pohvalio ju je kao #strašan i lijep roman koji nam danas govori s uvjerenjem i snagom”.