U fokusu

zbog epidemije koronavirusa

Australija: povećan broj zahtjeva za ‘sigurnim mobitelima’ za žene žrtve nasilja

Australija: povećan broj zahtjeva za ‘sigurnim mobitelima’ za žene žrtve nasilja

Potražnja za “sigurnim mobitelima” dodijeljenima ženama u Australiji koje se suočavaju s obiteljskim nasiljem, a koje financira Vlada, porastao je jer su mjere zabrane izlaska iz kuće zbog suzbijanja epidemije koronavirusa potaknule zabrinutost da će žene ostati zarobljene kod svojih zlostavljača.

Organizacije za ljudska prava priopćile su kako mjere socijalnog distanciranja mogu dovesti žene u nasilnim odnosima u veću opasnost, uključujući i Australiju, u kojoj je jedna od šest žena žrtva obiteljskog nasilja.

Program u kojem se ženama žrtvama nasilja dodjeluju besplatni mobiteli kako bi imale pristup mehanizmima sigurnosti zabilježio je porast broja tahtjeva, navode iz organizacije, a u nekim područjima i dvostruko veću potražnju.

“Traže od nas da pošaljemo više mobitela nego inače”, rekla je Karen Bentley, nacionalna direktorica u australskoj organizaciji Women Services Network, koja vodi program i surađuje s gotovo 300 grupa za podršku ženama žrtvama nasilja.

“To će biti vrlo teško za neke žene. Bit će različitih čimbenika koji mogu uzrokovati da zlostavljači postanu još nasilniji, i iskoriste virus kao izgovor za još gore zlostavljanje”, rekla je u razgovoru za Thomson Reuters Foundation.

Od 2015. godine, kroz program koji podržava australska vlada i najveća telekomunikacijska kompanija Telstra, dodjeljeno je više od 21 tisuće mobitela. Trenutno prosječno mjesečno podijele  600 uređaja.

Žene koje se suočavaju s nasiljem u obitelji često nemaju sigurne komunikacijske kanale jer su njihovi telefoni ili kompromitirani zbog nadzora od strane partnera ili im nemaju pristup, navodi Bentley. “Uobičajeno je da zlostavljači kontroliraju, razbiju ili nadziru njihov telefon. Mogućnost da žena ima vlastiti uređaj može biti od velike pomoći”, dodala je.

Na Novom Zelandu, policija je priopćila kako stalno preispituje svoje postupke kako bi se izborila s mogućim porastom broja slučajeva obiteljskog nasilja, a “trenutno je okruženje stresno za mnoge”. Novi Zeland ima jednu od najgorih statistika o obiteljskom i intimnom partnerskom nasilju među razvijenim zemljama – policija se poziva zbog obiteljskog nasilja otprilike svake četiri minute, navodi se u vladinom izvješću za 2018. godinu.

Iz organizacije Women’s Refuge pozvali su lokalne zajednice da redovito provjeravaju žene u riziku od nasilja tijekom karantene. “Izolacija od šire obitelji, prijatelja/ica i kolega/ica dobro je poznata metoda koju zlostavljači koriste za kontrolu žrtava”, rekao je Ang Jury, izvršni direktor grupe sa sjedištem u Wellingtonu.