U fokusu

najveći prosvjed protiv zahrebačkog gradonačelnika

‘Bandiću, dosta je’

‘Bandiću, dosta je’

Zelena akcija

Oko dvadeset tisuća građana/ki okupilo se u subotu, 1. veljače, na glavnom zagrebačkom trgu kako bi gradonačelniku Milanu Bandiću poručili da im je dosta njegovih afera i loših politika koje uništavaju grad Zagreb, piše Tajana Sisgoreo za H-alter.

“Dosta nam je Bandića, dosta nam je pogodovanja, dosta nam je korupcije. Svojim prijateljima čuva Manhattan, a nas pušta da se gušimo u smeću”, poručili/e su prosvjednici/e.

Treći, i do sada najveći, građanski prosvjed kojim su građani i građanke Zagreba željeli pokazati svoje nezadovoljstvo načinom na koji gradonačelnik Milan Bandić upravlja gradom, organizirale su inicijativa Zagreb te zove te udruge Zelena akcijaPravo na grad i Udruga građana Siget. Sudeći po heterogenoj skupini okupljenih udruga i prosvjednika/ca, posljedice Bandićevih devastirajućih politika postaju neizdržive gotovo svima u gradu.

Prosvjednici/e su nosili/e transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: “Izgleda da samo cvjeta smeće u našem poduzeću!”, “Ne treba nam koronavirus, mi imamo Milana Bandića!”, “Pare u vrtiće, a ne u Manhattan!”, “Dosta je terora Bandića i kumova!”

Udruge su poručile kako je dosta klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb sve ove godine. “Porez koji plaćamo za bolje je vrtiće, bogatiju kulturu i bolju infrastrukturu te više zelenila, a ne za harače gradonačelnika, skupa vozila, propale megalomanske projekte, neadekvatni sustav otpada te nepotrebne kipove i fontane”, istaknule su organizatorice prosvjeda.

Razloga za nezadovoljstvo politikama višestruko optuženog gradonačelnika koji završava svoj sedmi mandat, dovoljno je za svakodnevno prosvjedovanje. Međutim, ovaj su put organizatori prosvjeda željeli ukazati na neke od trenutno najvažnijih problema, kao što su loš sustav gospodarenja otpadom, predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana i problematični projekt zagrebačkog Manhattana.

“Ako je po nečemu poznat Milan Bandić, onda je to nesposobnost rješavanje problema sa smećem. Gradonačelnik kao da ne hoda ulicama ovog grada. Smeća je na svakom koraku, a on tvrdi da je unaprijedio sustav gospodarenja otpadom i uza sve to još želi povećati svima račune”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije i upitao gradonačelnika gdje su sortirnice, centar za glomazni otpad i kompostane u Zagrebu.

“Sve ove loše odluke koje Bandić provodi ne bi bile moguće bez HDZ-a. Dakle, HDZ snosi jednaku odgovornost za sve probleme koje građani Zagreba trpe zbog Bandića”, zaključio je na prosvjedu Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Sudeći po broju okupljenih, čini se da su građani i građanke Zagreba umorni od štetnih ideja gradonačelnika Bandića, koje se i dalje samo gomilaju. Sve je manje onih koji žele da ih se povezuje s njim, dok njegova megalomanska obećanja zvuče sve smješnije i nimalo ostvarivo. Učeći iz bolnih lekcija prošlosti, prerano se veseliti, no dalo bi se naslutiti da je možda baš današnjim prosvjedom započeo kraj gradonačelnika s najdužim mandatom u povijesti Zagreba.

Iako je danas na snagu trebao stupiti Bandićev novi sustav naplate odvoza otpada, Ustavni sud stao je na stranu nezadovoljnih građana i građanki te privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Podsjetimo, gradonačelnik Bandić svojim je sustavom naplate odvoza otpada nekim kućanstvima trebao povećati račune i do šest puta, kažnjavajući time građane/ke koji odvajaju otpad. Cijene zbrinjavanja otpada, zahvaljujući odluci Ustavnog suda, privremeno će ostati nepromijenjene u svim gradovima uključujući i Zagreb, ali treba istaknuti da je riječ o privremenoj odgodi i da još nema konačne presude.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.