U fokusu

Napad pod okriljem noći

Beograd: Kamenovana Kuća ljudskih prava

Beograd: Kamenovana Kuća ljudskih prava

Facebook

Noćas su nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokracije u Beogradu.

Na mjestu događaja policija je izvršila uviđaj te se očekuje  hitna reakcija kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili.

Kuća ljudskih prava podsjeća javnost u Srbiji da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici/e institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici/e opozicijskih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

Ovaj napad događa se u trenutku kada se protuzakonito i nasilno poništava izbor člana Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije kojeg je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu djelovanja građana i građanki i njihovih organizacija, navodi se u priopćenju Kuće za ljudska prava.

Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila.

Nasilje u Srbiji razvija se neometano, prije svega uslijed odsustva efikasne reakcije državnih institucija. Iz Kuće ljudskih prava podsjećaju javnost da još uvijek nisu otkriveni naručitelji napada na dekana Fakulteta političkih nauka (FPN)  Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Savjeta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Niti nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u posljednje tri godine također nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsjednika Demokratske stranke u Mionici.

Kuća ljudskih prava poziva vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju s nasilnicima. Svaki novi nerazriješeni slučaj otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosit će apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti, upozoravaju iz Kuće ljudskih prava.