U fokusu

Borba protiv ageizma i seksizma

Besmislen i deprimirajući način opisivanja ženskih likova u filmskim scenarijima

Besmislen i deprimirajući način opisivanja ženskih likova u filmskim scenarijima

U Hollywoodu se žene suočavaju s brojnim problemima. Moraju se boriti protiv ageizma i seksizma na crvenom tepihu i na filmskim setovima; i to na svim razinama, sve do načina na koji ih opisuju u scenarijima.

Filmskom producentu Rossu Putmanu čitanje scenarija je posao. Susreće se s bezbojnim ženskim likovima koji su opisani na pretjerane i apsurdne načine, obično fokusirane na to kako su ti ženski likovi građeni, koliko im je godina i do koje su mjere seksualno privlačne.

Stoga je Putman odlučio putem Twittera @femscriptintros bilježiti opise ženskih likova s kojima se susreće. Svaki tweet ističe apsurdne (a ponekad i vrlo deprimirajuće) načine na koje su u filmskim scenarijima opisane žene.

U tweetovima su sva imena likova zamijenjena s imenom ‘Jane’ djelomično zbog toga da prozvani autori ostanu anonimni, a Putman se ispričava ako je citirao tekst bilo kojeg određenog autora.

Nešto nam govori da Putman neće producirati niti jedan od tih scenarija.

<tweet 1>

JANE, 28, atletski građena ali seksi. Prirodna ljepotica. Većinom nosi traperice koje na njoj izgledaju odlično.

<tweet2>

JANE uvlači svoju prekrasnu figuru u usku haljinu, obuva jebi-me cipele visokih i tankih potpetica i odmjerava se u zrcalu toaletnog stolića.

<tweet3>

Iako beskrajno lijepa kao, JANE (40) izgleda kao osoba kojoj je poljuljano samopouzdanje. Ona je utjelovljenje zatomljene sirove, seksualne energije.

{slika}

DOPUNA, srijeda, 10.2.2016.: Mashable je kontaktirao Putmana koji nas je putem e-maila obavijestio da je kao producent pročitao između 4.000-5.000 scenarija. Kroz cijelu svoju karijeru primijetio je da se u scenarijima ponavljaju mnoge sličnosti i klišeji – osobito kad je riječ o ženskim likovima.

“Žene su prvenstveno opisivane kao ‘lijepe’, ‘privlačne’, ili – moj osobni da-pošiziš favorit – ‘očaravajuće’. Uvijek su ‘očaravajuće’ u nekoj haljini, ili ‘očaravajuće’ unatoč činjenici da su prekrivene blatom jer su paleontologinje – ili već nešto u tom stilu”, napisao je Putman u e-mailu upućenom Mashableu. Nakon gomile scenarija koje je pročitao (a možda se s vremena na vrijeme i požalio na Facebooku), odlučio ih je bilježiti na Twitteru.

“Plan je napisati tweet o svakom koji pročitam i ima ih dosta koji nisu uvredljivi, ali, iskreno, većina njih ima barem neki – suptilan ili očit – element koji se uklapa u okvire latentne objektivizacije”, napisao je Putman.

Objasnio je i to da korištenje imena ‘Jane’ nije samo zbog anonimnosti autora. “Nisam htio da itko može odrediti o kojem se točno scenariju ili scenaristu radi, jer je poanta u tome da se ovdje ne radi o individualnom, nego o sustavnom problemu; nije mi cilj osramotiti pojedine scenariste zbog nekog njihovog konkretnog teksta”, napisao je Putman i dodao da njemu “promjena imena u JANE služi kao demonstracija činjenice da se o ženskim likovima često razmišlja kao o generičkim, simplificiranim likovima i često ih se ponižava. Nadam se da je to naglašeno činjenicom da sve imaju isto ime”.

Putman se nada da će ovi tweetovi potaknuti sve – i muškarce i žene – koji se bave pisanjem u filmskoj industriji, da na drugačiji način razmišljaju o tome kako pristupaju svojim ženskim likovima od samog početka pisanja scenarija. Istaknuo je da je to “nešto o čemu se definitivno treba govoriti”.

<tweet4>

JANE (kasne 20-e) pogrbljeno sjedi nad mikroskopom. Privlačna je, ali je prevelika profesionalka da bi marila za svoj izgled.

<tweet5>

Njegova supruga JANE priprema večeru i gleda CNN na malom televizoru. Nekad je bila lijepa poput manekenke, ali stvaran život uzeo je svoj danak.

<tweet6>

Ovo je JANE. Vitka je, dugonoga, energična i otvorena, ne boji se reći što misli i ima smisao za humor suh poput pustinje Sonora.

{slika}

<tweet7>

JANE je u srednjim 30-ima i privlačna je čak i s tim tamnim podočnjacima koji joj uokviruju zaklopljene oči.

<tweet8>

Sve se oči okreću prema JANE (28) koja stoji u dovratku: izgleda očaravajuće i daje sve od sebe da to sakrije.

<tweet9>

Prekrasna žena, JANE, 23, malo je pripita i plešući gola na svom ogromnom krevetu, neodoljiva je koliko je i seksi. BONUS BODOVI ZA ČINJENICU DA JE TO PRVA REČENICA.

<tweet10>

JANE stoji sa strane (30-e) obučena u uniformu hitne medicinske pomoći – vitka plavuša, zgodna do bola.

<tweet11>

Poput Miloske Venere obučene u jutenu haljinu, Janeina senzacionalna prirodna ljepota probija se kroz njen običan plavi Ann Tailor outfit.

{slika}

Prevela i prilagodila Petra Kos