U fokusu

Nadaju se lošem odazivu

Besmisleni referendum i u Slovačkoj

Besmisleni referendum i u Slovačkoj

Ana Maria Kezerić

Slovaci i Slovakinje danas izlaze na referendum o zabrani istospolnih brakova i zabrani da istospolne zajednice posvajaju djecu. Na svu sreću, velika je vjerojatnost da se referendumu neće odazvati potrebnih pedeset posto birača/ica.

Slovačka verzija “U ime obitelji” zove se “Savez za obitelj” i baš kao i ovdašnji obiteljaši, uz potporu katoličke crkve prikupili su 400.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Slovački mediji prenose da će Slovaci/kinje na referendumskom listiću odgovarati na tri pitanja: prvo je jesu li za to da se samo zajednica muškarca i žene može nazivati brakom, drugo je slažu li se da istospolni parovi ili skupine ne smiju posvajati djecu i posljedično ih odgajati, a u trećem pitanju traži se suglasnost birača/ica za zahtjev da dijete ne može sudjelovati na školskim satovima na kojima se govori o seksualnom ponašanju i eutanaziji ako se njihovi roditelji ne slažu s kontekstom podučavanja.

Komentira se besmislenost referenduma s obzirom na to da je u lipnju vladajuća većina lijevog centra na poticaj desnice usvojila ustavni amandman kojim se brak definira kao jedinstvena zajednica muškarca i žene. Jednako tako, posvajanje djece istospolnim parovima zakonski nije dozvoljeno.

Aktivisti/kinje upozoravaju da je cijela kampanja uoči referenduma bila vrlo prljava s brojim etiketama i prozivkama za nemoral i perverziju.

Slovačka bilježi jako malen odaziv na izbore općenito, pa su procjene da će samo 36 posto birača/ica izaći na referendum.