U fokusu

Ljubav je jača od straha i nasilja

Bh. povorka ponosa: volim da se ne bojim!

Povorka se bavi temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini.

Bh_povorka_vizual

Dizajn: Una Mazrak i Ismar Žalica.

Peta povorka ponosa u Bosni i Hercegovini će se održati 22. lipnja u Sarajevu. Slogan je “Volim da se ne bojim”. Upravo kroz njega žele progovoriti o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja.

“Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima_cama, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue“, poručuju organizatori_ice povorke.

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini. Odnosno, teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba. 

“Bh. društvo je preplavljeno kulturom i naslijeđem nasilja. Većina građana i građanki proživljava neki oblik nasilja. Ono ne mora biti samo fizičko, može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. Kroz ovogodišnju temu Povorke želimo skrenuti pažnju na nasilje koje LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe. Želimo ukazati na nejednak tretman LGBTIQ+ osoba u javnom prostoru (ali i u privatnom) u odnosu na naše heteroseksualne sugrađane_ke. Ne umanjujući prisustvo nesigurnosti, straha i nasilja u cjelokupnom društvu, cilj nam je potaknuti dijalog i probuditi društvo kako bismo zajedno propitivali prostore gdje smo normalizovali određene oblike nasilja, te osvijestiti LGBTIQ+ zajednicu da jasnije prepozna nasilje,  kao i da shvate da u svojim iskustvima nisu sami”, poručili_e su iz Bh. povorke ponosa.

Okupljanje je od 16 do 18 sati, protestni marš će se održati od 18 do 19 sati, a kulturno – umjetnički program od 19 do 21 sat. Za više informacija popratite kanale Povorke.

Mjesec ponosa

Osim povorke, održava se i Mjesec ponosa. Počinje, 13. lipnja izložbom umjetnice Une Mazrak i umjetnika Ismara Žalice pod nazivom “Čestitke, sramite se!”.

“Postavka je više doživljaj nego tipična izložba jer će materijal koji će biti izložen prikazivati stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ+ osobama. Ovaj iskustveni koncept pruža uvid u mržnju koja nas okružuje, ali također pokazuje da uvijek postoji svjetlo na kraju, a to su osobe koje šire ljubav, dobrotu i čine da se osjećamo sigurnim i da živimo bez straha. Kroz emotivno i intenzivno iskustvo govorimo o realnosti, suočavanju i pronalaženju snage, podrške i ljubavi“, poručili_e su iz Bh. povorke ponosa.

Cijeli kalendar Mjeseca ponosa:

Pridružite se borbi protiv nasilja. Za svijet u kojem VOLIMO bez straha!