U fokusu

Bivši šef trgovačkog centra u Zadru osuđen za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu

Prvi je put u Hrvatskoj slučaj seksualnog uznemiravanja dobio sudski epilog, a upravo je takva presuda, nakon dvije godine od početka postupka, izrečena na Općinskom sudu u Zadru. Naime, nepravomoćnom presudom krivim su zbog seksualnog uznemiravanja nad dvjema djelatnicama Interspara proglašeni domar i tadašnji voditelj Interspara.

Bivši šef trgovačkog centra u Zadru osuđen za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu

Prvi je put u Hrvatskoj slučaj seksualnog uznemiravanja dobio sudski epilog, a upravo je takva presuda, nakon dvije godine od početka postupka, izrečena na Općinskom sudu u Zadru. Naime, nepravomoćnom presudom krivim su zbog seksualnog uznemiravanja nad dvjema djelatnicama Interspara proglašeni Aleksandar Knežević (46), bivši zamjenik voditelja i tadašnji voditelj Interspara, koji je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog povrede prava na rad i drugih prava iz rada, te Šime Strika (44), domar iz tog centra, koji je osuđen uvjetno na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog kaznenog djela bludnih radnji.

Aleksandar Knežević proglašen je krivim jer je od svibnja 2005. do ožujka 2008. u Intersparu verbalno spolno uznemiravao djelatnicu Juliju Baljak (33) komentirajući njezin izgled. Upućivao joj je pitanja poput: Kakvo donje rublje nosiš ?, Koji broj grudnjaka nosiš ?, a nudio joj je i prijevoz do kuće. Na njezinu radnome mjestu joj se obraćao i riječima: Najradije bih te opalio kad si ljuta” misleći pritom na seksualni odnos. Takvim ponašanjem, stoji u nepravomoćnoj presudi, povrijedio je njezino dostojanstvo, što je kod nje izazvalo strah i uznemirenost i zbog čega je više puta zbog simptoma reaktivnog stresa tražila liječničku pomoć u psihijatrijskoj ambulanti Opće bolnice Zadar.

Što se pak tiče Šime Strike, njemu se stavljalo na teret da je 7. studenoga 2007. oko 21 sat u bistrou “Tutto bene” koji se nalazi u sklopu Interspara, kako bi zadovoljio spolni nagon, ušao u kuhinju bistroa te s leđa prišao zaposlenici Ankici Dragaš (37) koju je uhvatio rukama za grudi. Osim zatvorske kazne, Knežević će morati nadoknaditi sudske troškove od 14.500 kuna, dok će Strika izdvojiti 500 kuna za paušalni trošak suđenja. Karlo Surić, odvjetnik Julije Baljak, istaknuo je kako je to vrlo značajna presuda koja će u budućnosti stvoriti uvjete da Hrvatska konačno donese zakon o seksualnom uznemiravanju.

Svima je jasno da je važnost tog kaznenog postupka puno veća od same činjenice da je on vođen u Zadru. Njezina je važnost od šireg društvenog značaja jer do sada nije bilo nikakve sudske prakse u slučajevima mobbinga premda se to u kaznenom zakonodavstvu tako ne zove. Nadamo se da će pri prvoj idućoj izmjeni kaznenog zakona zakonodavac napraviti novu posebnu inkriminaciju i time odgovarajuće zaštititi sve žrtve spolnog uznemiravanja – rekao je Karlo Surić.

Julija Baljak i Ankica Dragaš nisu skrivale zadovoljstvo ishodom postupka, dok su Knežević i Strika bez komentara napustili sud.

 U Hrvatskoj 6000 slučajeva seksualnog i radnog mobbinga

Dvije djelatnice Interspara u Zadru upozoravale su na zlostavljanje i putem sindikata, a obraćale su se i upravi Spara tražeći da ih se zaštiti od zlostavljača. Uprava je, međutim, domaru uputila tek pismenu opomenu. Nakon izostanka reakcije uprave, dvije djelatnice obratile su se tada medijima, a temeljem njihova svjedočenja, odvjetništvo u Zadru pokrenulo je istragu.

U travnju 2008. PU zadarska podnijela je kaznene prijave protiv Kneževića i Strike, a iste godine, pet mjeseci kasnije, ODO je podnio i optužne prijedloge. Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata u Zadru, ističe kako u Hrvatskoj ima oko 6000 slučajeva što seksualnog, što radnog uznemiravanja te da je to do sada rješavano samo putem privatnih tužbi. Dodao je kako ova odluka, iako nepravomoćna, znači generalnu prevenciju u Hrvatskoj. Kazao je kako je već od 1. siječnja zakon o radu izmijenjen, ali da treba izmijeniti i kazneni zakon i instalirati u njega kazneno djelo seksualnog i radnog uznemiravanja.