U fokusu

Odbacili kolonijalni zakon s kojim su bili kažnjavani s do 7 godina zatvora

Bocvana dekriminalizirala istospolne odnose

Bocvana dekriminalizirala istospolne odnose

Vrhovni sud Bocvane odbacio je zakon iz kolonijalnog doba prema kojem su istospolni seksualni odnosi kažnjavani s do sedam godina zatvora. 

Istospolni odnosi su ilegalni u više od 70 zemalja diljem svijeta te je gotovo polovica tih zemalja u Africi gdje je homoseksualnost velik tabu, a progon istospolnih parova vrlo raširen. 

“Diskriminaciji nije mjesto na ovom svijetu. Sva ljudska bića su rođena jednakim. Homoseksualnost je samo drugačija forma seksualnosti koja je bila potisnuta godinama”, stoji u odluci suca Michaela Leburua.

Amnesty International pozdravio je odluku te je rekao da ona obilježava uzbudljivu novu eru prihvaćanja te da bi kao takva trebala potaknuti ostale afričke zemlje da je slijede. “Ovom odlukom, Bocvana je poručila da neće tolerirati mržnju te je rekla da nadi i jednakosti svih ljudi”, poručili su iz Amnesty Internationala. 

Ovakva odluka u Bocvani dolazi nakon što je Vrhovni sud u Keniji potvrdio zakon kojim se zabranjuju istospolni odnosi, čime istospolne zajednice se mogu kažnjavati s do 14 godina zatvora. To je izazvalo velike kritike zagovornika/ica ljudskih prava i UN-a. 

Kazneni zakon koji je bio na snazi u Bocvani od doba pod britanskom vlašću, branio je ‘bilo koje tjelesno ponašanje koje nije u skladu sa zakonima prirode’ te su optuženi/e mogli/e biti kažnjeni/e sa sedam godina zatvora. Dosadašnjim odlukama polovično se priznaju prava LGBTIQ osobama u južnoafričkim zemljama, uključujući pravo na jednaku zaštitu zakona. 

I predsjednik, Mokgweetsi Masisi, dao je potporu istospolnim odnosima u svom govoru krajem prošle godine gdje je rekao da LGBT građani/ke zaslužuju da se njihova prava zaštite. Unatoč tomu, sudska bitka nije bila laka u konzervativnoj zemlji u kojoj je kršćanstvo većinska religija. “Još uvijek nas čeka dugačak put senzibilizacije svih suprotstavljenih strana, bilo da se radi o religijskim ili kulturnim zajednicama – moramo ih uključiti i educirati o potrebi tolerancije”, kazala je Cindy Kelemi, izvršna direktorica Botswana Network on Ethics, Law and HIV/AIDS.

Bocvana je tako postala zadnja zemlja u Africi koja je dekriminalizirala istospolne seksualne odnose, a tu su još i Angola, Sejšeli, Mozambik, Sao Toma i Principe te Lesoto. 

Južnoafrička republika je jedina zemlja koja je legalizirala istospolne brakove u Africi.