U fokusu

Prosvjeduju kulturni radnici

Branimo svoje dostojanstvo, radna mjesta, plaće i kulturu

Branimo svoje dostojanstvo, radna mjesta, plaće i kulturu

Kulturni radnici i radnice ujedinjeni pod nazivom Branimo svoje dostojanstvo, radna mjesta, plaće i kulturu, danas su prosvjedovali pred ulazom u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Zaposleni/e u kulturi među prvima su se odrekli regresa, božićnica i dijela jubilarnih nagrada, no ispalo je kako to nije ni približno kraj njihovim odricanjima. Plaće su im smanjene za 10 do 30 posto zakonskom prisilom ili otkazima kolektivnih ugovora, a radna mjesta su im ugrožena “zapošljavanjem podobnih a ne sposobnih”. Gaženje dostojanstva hrvatskih kulturnih radnika nastavilo se prijedlogom da im se ukine zakonsko pravo na primjenu povoljnijeg prava (članak 7. ZOR-a), koje vrijedi za sve druge radnike u Hrvatskoj.

“Danas je kultura na ulici, ali čini se da je to početak istjerivanja naroda na ulicu. Ova se vlast boji izravne komunikacije jer se boji da nema narodu što reći. Udara se na obrazovanje, znanost, kulturnjake, javne službenike, a onda i na sve ostale”, kazao je sindikalist Krešimir Sever te dodao da je ovo poruka predsjedniku Vlade “koji se ukazuje rjeđe od djevice Marije u Međugorju”.

 

Na prosvjednom skupu su, pored zaposlenika HNK Zagreb, sudjelovali i članovi ansambla Lado, zaposleni u Muzeju Mimara, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom restauratorskom zavodu, te predstavnici drugih sindikata javnih službi, te povjerenici ustanova u kulturi Grada Zagreba.

Prodsvjedni skup začinjen simbolično izvedbom Zbor Židova iz Verdijevog Nabucca, a zaključen domoljubnom “u boj u boj” iz opere Nikola Šubić Zrinski.