U fokusu

Kad odlučuje Vijeće stručnjaka

Broj kandidatkinja na iranskim izborima mizeran

Broj kandidatkinja na iranskim izborima mizeran

Twitter

U Iranu su upravo održani parlamentarni izbori i izbori za Vijeće stručnjaka. Biralo se 290 zastupnika i zastupnica za parlament, te 88 članova i članica Vijeća stručnjaka.

Ovi izbori su prvi ispit javnog mnijenja nakon povijesnog dogovora sa Zapadom o zaustavljanju nuklearnog programa i ukidanja međunarodnih sankcija, a njihovi rezultati odlučit će o tome hoće li Iran nastaviti produbljivati svoje diplomatske odnose sa Zapadom.

No, ono što je također bitno za istaknuti, a vezano uz ove izbore, jest očajno malen broj kandidatkinja.  Međutim, tako malen broj kandidatkinja (manje od 10 posto) nije zbog nedostatka političke ambicije ili interesa, kako pokazuju ankete, nego zbog Vijeća stručnjaka koje provjerava sve kandidate i kandidatkinje.

Vijeće stručnjaka je tijelo koje kritički provjerava sve kandidate i kandidatkinje za izbore, te je odbilo stotine žena koje su se imale pravo kandidirati. Od nekih 1.400 žena koje su se kandidirale za parlament, Vijeće je odobrilo kandidaturu za samo njih 584. Također, od 801 žene koja se kandidirala za Vijeće stručnjaka samo je njih 16 prošlo kandidaturu.

Kritičari i kritičarke kažu da se zastupnice u parlamentu nisu dovoljno borile za ženska prava, pogotovo za mlade žene.

Jedna od aktivistkinja kaže kako većina zastupnica u sadašnjem parlamentu ne samo da nisu ništa postigle u području ženskih prava, nego su još i podržavale ideje koje su bile na štetu žena. Šutjele su o tome ili su ih odobravale.

Jedan od primjera je da niti jedna zastupnica nije podržala prijedlog zakona koji bi dozvolio ženi da se ponovo uda, odnosno da dobije suglasnost svog prvog supruga da se može ponovo udati.

Jedna pak od konzervativnih zastupnica je rekla kako ona ne ignorira prijedloge koji pridonose ženskom blagostanju, te ako bude ponovno izabrana, pritisnut će državne službenike da zaposlenim ženama dopuste 40 minuta ranije odlazak s posla, kako bi mogle brinuti o svojoj djeci.

Predsjednik Hasan Rohani, koji se predstavljao kao reformski predsjednik i govorio o osnaživanju žena u politici, u stvarnosti je vrlo malo učinio.

Hoće li ovi izbori išta promijeniti i hoće li promjene biti vidljive i na ulicama po kojima žene i dalje smiju šetati samo pokrivene glave, to ćemo vidjeti uskoro.