U fokusu

zeleno-lijeva koalicija i ulazak feministkinja u sabor kao pozitivno iznenađenje

Broj saborskih zastupnica i dalje ispod zakonske kvote

Broj saborskih zastupnica i dalje ispod zakonske kvote

Wikipedia

U novom sazivu hrvatskog Sabora, u sabornici ćemo imati priliku vidjeti tek 33 zastupnice.

Od 33 žene koje će se naći u desetom sazivu Sabora, s liste HDZ-a ušlo je njih osam, iz Restart koalicije 15, tri iz Domovinskog pokreta, dvije iz koalicije okupljene oko Stranke s imenom i prezimenom, tri iz platforme Možemo, te jedna iz Mosta.

Budući da u Sabor može ući minimalno 100, a maksimalno 160 zastupnika/ca, broj žena u svakom je slučaju poražavajuće nizak. Također, broj žena u hrvatskom Saboru ovim brojem izabranih zastupnica i dalje ostaje daleko ispod globalnog prosjeka.

Ono što nadalje naglašava ozbiljnost ove situacije jest i činjenica da su, kako prenosi Novi list, hrvatskim Zakonom o ravnopravnosti spolova propisane mjere koje valja sprovesti ukoliko dođe do očite neuravnoteženosti u zastupljenosti muškaraca i žena u određenom zanimanju, što prema trećem stavku 12. članka zakona “postoji ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40 posto.” Zakonska kvota, dakle i dalje nije ispunjena.

No, iako Sabor i dalje ne uspijeva doseći zakonsku kvotu od 40%, novi saziv sadržavat će najviše žena od vremena Ivice Račana do danas. U vrijeme Ivice Račana u Sabor su također ušle 33 žene. U tri saziva Sabora prije njega bilo je 16, sedam pa devet žena. Peti saziv Sabora imao je 27 žena, šesti 32, sedmi 30, osmi 23, a deveti 19.

S druge strane, ugodna iznenađenja ipak postoje. Iako je broj zastupnica i dalje nesrazmjerno mali, u Sabor ulaze i žene poput Rade Borić, Sandre Benčić i Katarine Peović iz zeleno-lijeve koalicije stranaka Možemo – Nova ljevica – Radnička fronta – Orah – Zagreb je naš – Za grad koje su osvojile ukupno 7 mandata. Sve navedene žene tijekom svog političkog rada aktivno su se, između ostalog, zalagale upravo za unaprjeđenje ženskih prava.

Iako se radi o tek malom pomaku unaprijed, kako za 24 sata ističe Rada Borić: “Ovo je prvi saziv Sabora u kojem imamo deklarirane feministkinje, a [zeleno-lijeva koalicija] imala je više nositeljica lista nego nositelja.