U fokusu

Prema izvještaju UN-a

Budućnost svijeta ovisi o obrazovanju 10-godišnjih djevojčica

Budućnost svijeta ovisi o obrazovanju 10-godišnjih djevojčica

Desetogodišnja Daline voli čitati, plesati i koristiti maminu šminku. I voli ići u školu. Omiljeni predmet joj je kemija.

“Kada sam bila u nižim razredima, omiljeni predmet mi je bila povijest”, kaže. “Ali sada kad sam u višim razredima, novi omiljeni predmet mi je kemija zato što je laka za shvatiti, kemikalije je lako napraviti, a ja volim znanost.”

Daline, koja će sljedećeg mjeseca navršit 11 godina, živi s roditeljima i dva mlađa brata u glavnom gradu Kameruna, Yaoundéu.

Kod kuće radi i neke kućanske poslove –”Perem posuđe, brišem pod i namještaj, ponekad kuham”, – njen mlađi brat joj pomaže. Više voli ići u školu, nego biti kod kuće.

No, na pragu adolescencije, podrška koju će dobiti Daline i 65 milijuna 10-odišnjakinja diljem svijeta tijekom sljedećih godina, imat će ogroman utjecaj ne samo na njihove živote, već i na budućnost njihovih zemalja i na globalnu ekonomiju.

Prema izvještaju UN-ovog fonda za stanovništvo (UNFPA) o stanju svjetske populacije za 2016. godinu, koja je objavljena ovog četvrtka, budućnost 10-ogodišnjih djevojčica oblikovat će naše kolektivne budućnosti. Omogućiti djevojčicama sekundarno obrazovanje moglo bi siromašnijim zemljama donijeti milijarde dolara, navodi se u ovom izvještaju.

No, na pragu odrasle dobi, djevojčice se suočavaju s velikim preprekama.

Globalno, dva puta više djevojčica nego dječaka nikada ne započinje sa školovanjem. Također, djevojčice će vjerojatnije biti udane prije (mlađe) nego dječaci. Milijuni djevojčica su u opasnosti od genitalnog sakaćenja (FGM).

Prema ovom izvještaju, 10 posto djevojčica od pet do 14 godina rade kućanske poslove 28 sati tjedno, dvostruko više od dječaka. Autori/ce izvještaja kažu da više od polovice 10-ogodišnjakinja živi u 48 zemalja u kojima su prava žena i ravnopravnost spolova najugroženiji.

Studija navodi i kako svake godine obrazovanje djevojčicama donosi 11,7 posto veće plaće u kasnijem životu (u usporedbi s 9,6 posto za muškarce), a izračuni pokazuju da ukoliko bi 10-ogodišnje djevojčice u siromašnim zemljama završile srednje obrazovanje, to bi donijelo godišnji prihod od 21 milijarde dolara (17 milijardi funti). U nekim zemljama to bi moglo značiti da bi osobni dohodak do 2030. godine porastao za 50 posto.

Vladama, kao i nevladinim i multilateralnim organizacijama, investiranje u djevojčice mora biti hitan prioritet, kažu autori/ce izvještaja. Zalažu se za promjenu društvenih sustava koji prisiljavaju žene da ostanu kod kuće te pozivaju na “povećanje prisutnosti, vidljivosti i djelovanja žena i djevojčica u javnim sferama školovanja i rada”.

Studija navodi kako bi životni put 10-ogodišnjih djevojčica trebao biti krajnji ispit uspjeha ili neuspjeha 17 ciljeva održivog razvoja, koje je Opća skupština UN-a usvojila prošle godine. Ti ciljevi predviđaju eliminaciju krajnjeg siromaštva, primarno i sekundarno obrazovanje za svu djecu, ukidanje svih oblika diskriminacije svih djevojčica i žena te ukidanje opasnih i štetnih praksi kao što su genitalno sakaćenje i dječji brakovi.

“Ova velika skupina 10-ogodišnjakinja… predstavlja i izazov i priliku za globalnu zajednicu i imat će veliku ulogu u onomu što nosi budućnost”, kažu autori/ce studije.

“Sposobnost institucija, i globalnih i lokalnih, da pomognu pripremiti 10-ogodišnjakinje za prelazak iz adolescencije u odraslo doba, posebno u smislu osiguranja njihovog emocionalnog i kognitivnog razvoja, zdravlja i ljudskih prava, utjecat će na to u kojoj će mjeri ova generacija uspjeti maksimalno iskoristiti svoj potencijal i postati pokretač pozitivnih promjena na lokalnim i globalnim razinama.”

Izvršni direktor UNFPA-e, Babatunde Osotimehin, rekao je kako su zapreke sigurnosti i zdravlju djevojčica u adolescentskoj dobi pri ulasku u produktivno i autonomno odraslo doba “kršenje njihovih prava”.

“Kako će svijet izgledati za 15 godina ovisit će o tome hoćemo li napraviti sve što je u našoj moći kako bismo povećali potencijal djevojčica koje danas imaju deset godina. To će također utjecati i na njihove zajednice i države. Kada potencijal djevojčice nije realiziran, svi smo na gubitku“, kaže Osotimehin. “Uz podršku obitelji, zajednice i države i potpunu realizaciju njihovih prava, desetogodišnje djevojčice mogu napredovati i donijeti nam budućnost kakvu želimo.”

Daline je upravo krenula u više razrede. Još nije odlučila kojim se poslom želi baviti kada odraste, no zna u kakvom svijetu želi živjeti.

“Želim raditi u društvu u kojemu mogu pomoći djeci koja su zapostavljena ili zlostavljana ili su beskućnici, tako da nikada ne budu sami”.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević