U fokusu

zaustavimo dječje brakove!

Čak 47 posto djevojaka ulazi u brak prije navršene 18. godine u ruralnoj Indiji

Čak 47 posto djevojaka ulazi u brak prije navršene 18. godine u ruralnoj Indiji

Prema izvješću UNFPA-a, u ruralnim dijelovima Indije 47 posto djevojaka ulazi u brak prije navršene 18. godine života, prenosi Vox Feminae.

Urmila Chaman, indijska novinarka, kolumnistica i aktivistica piše: “To je tradicija. Djeca su u braku dok bi se još trebala igrati. Dječaci i djevojčice ulaze u brak ne znajući što to uopće znači. Njihovo djetinjstvo i sve za čime u životu teže može biti ugašeno samo zbog te stoljetne tradicije. Radi se o normi koju u Indiji nitko ne osporava”.

Iako su u Indiji dječji brakovi protuzakoniti, naširoko se prakticiraju u cijeloj zemlji. Osim siromaštva, razloge za rano stupanje u brak treba tražiti u kulturnim i vjerskim utjecajima koji i dalje gaje duboke antiženske predrasude. U mnogim kulturnim grupama žene ulaze u brak kao djeca prije nego što im je koncept braka i rađanja uopće jasan (iako zajednički suživot obično počinje nakon puberteta). Brakovi se često organiziraju za njih i u njihovo ime.

Obično se kao razlozi za ove prakse navode osiguravanje nevinosti u trenutku sklapanja braka, navikavanje na novu  obitelj  i osiguravanje sasvim legitimnog i presudnog roditeljskog utjecaja na život vlastite djece. Posljedice ranog stupanja u brak za djevojčice su prekid školovanja, niz godina zlostavljanja i podređenosti, rađanje s pripadajućim opasnostima na zdravlje i velike dobne razlike između supružnika koje samo povećavaju već ionako značajnu moć muškaraca.

No, situacije se ipak mijenja. Dopisnice iz Indije (Video Volunteers) razgovarale su s 12 žena koje su udate kao djevojčice. One otvoreno pričaju o svojim iskustvima i sve se danas protive dječjim i ugovorenim brakovima. Traže od vlasti i policije da prestanu ignorirati probleme, zaustave dječje brakove u praksi i spase od uništenja mnoge mlade živote, te naglašavaju važnost obrazovanja i zaposlenja za žene i smatraju kako žene mogu uspjeti bez muškaraca ukoliko imaju dovoljno vjere u sebe i vlastite sposobnosti.