U fokusu

porazni podaci koji govore nešto o našem društvu

Čak 60.000 hrvatske djece živi ispod praga siromaštva

Čak 60.000 hrvatske djece živi ispod praga siromaštva

Istraživanje UNICEF-a o siromaštvu i materijalnoj dobrobiti djece predškolske dobi u Hrvatskoj pokazuje dramatične rezultate, jer je u 2012. bilo 20 posto, odnosno 60.000 djece koja žive ispod praga siromaštva, prenosi Civilnodruštvo.hr.

Od tog broja njih 40 posto ne može ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom.

“Tijekom krize koja u Hrvatskoj traje već šestu godinu svjedočili smo dramatičnom porastu siromaštva koje sve teže pogađa najranjivije skupine društva, a najviše one najbespomoćnije i najugroženije, a to su upravo djeca”, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu, kazavši da ona nisu samo budućnost ove zemlje nego i njena sadašnjost. Ona, dodao je, nisu odgovornost ove ili one političke opcije, stranke ili vlade, institucije ili ministarstva, dugoročno djeca su odgovornost svih nas.

Zabrinjavajućim je ocijenio da su zbog nezaposlenosti roditelja siromaštvu izložena i djeca koja ne pripadaju tzv. rubnim skupinama, djeca koja bi u drugačijim ekonomskim okolnostima imala sve uvjete za uspješan život i razvoj.

Josipović je nedopustivim ocijenio da Hrvatska u 21. stoljeću postane zemlja u kojoj mjesto rođenja djeteta i ekonomski status njegove obitelji trajno određuje i ograničava ne samo mogućnost učenja i obrazovanja, nego i sva prava života i razvoja djeteta – pravo na zdravlje i adekvatnu pedijatrijsku skrb, zdravu prehranu, na slobodno vrijeme, na igračke, kulturne aktivnosti, jednom riječju – pravo na sretno djetinjstvo.

Posebno ga žalosti podatak da je u 2012. više od 20 posto djece mlađe od 6 godina živjelo ispod praga siromaštva, a strašnom smatra činjenicu da 40 posto te djece ne može ni svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom, te da ih trećina živi u vlažnim i neadekvatnim stambenim prostorima.