U fokusu

Časopis Medijske studije predstavljen na FPZG-u

Časopis Medijske studije predstavljen na FPZG-u

FPZg

U Zagrebu je, 12 lipnja, predstavljeno drugo godište interdisciplinarnog časopisa Medijske studije koji otvara prostor za međunarodnu znanstvenu i stručnu raspravu o medijima, komunikacijama, novinarstvu te odnosima s javnošću unutar kulturološkog, povijesnog, političkog i/ili ekonomskog konteksta.

Glavna urednica časopisa, Viktorija Car, istaknula je potrebu medijske pismenosti koja bi se, u današnje doba, trebala uvesti kao cjeloživotno obrazovanje već od vrtića. Naime, Hrvatska je na 83. mjestu na ljestvici slobode medija.

“Svjesni smo toga koliko veliku moć mediji imaju danas u društvu i koliko je velika njihova manipulacijska moć. Upravo zbog toga je potrebno ljudima osvijestiti na koji način je moguće dekonstruirati medijski tekst.”, naglasila je.

Također nadodaje da su studije istraživanja koje se objavljuju u ovom časopisu važne široj javnosti, te da su neprofitni mediji kao i mediji i portali koji se oslanjaju na rad organizacija civilnog društva najbolji put za osvještavanje ljudi po ovom pitanju.

Do sada su u Medijskim studijima objavljena 43 rada od 32 autora/ica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Švedske, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država. Časopis, čiji su izdavači Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko komunikacijsko društvo, pokrenut je 2010. godine te se tiska u dva broja godišnje, u lipnju i prosincu, iznimno kao dvobroj.