U fokusu

'hvala što si out'

Centar za građanske inicijative kampanjama obilježio IDAHOT

Centar za građanske inicijative kampanjama obilježio IDAHOT

Centar za građanske inicijative Poreč

Centar za građanske inicijative Poreč četvrtu godinu zaredom  obilježio je jučerašnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) raznim akcijama, kako bi povećali/e vidljivost LGBT osoba u društvu, razbili/e predrasude i stereotipe o LGBT osobama te educirali/e građane/ke.

“Ove godine pokrenuli/e smo kampanju Hvala što si OUT kojom zahvaljujemo svim LGBT osobama koje svakodnevnim outanjem, radom i aktivizmom pridonose vidljivosti i ravnopravnosti LGBT osoba u društvu. Kampanju možete podržati klikom ovdje“, priopćile su. 

Također, u sklopu projekta Škola – siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke, LGBT aktivistkinje Ana Brakus i Matea Popov educirale su porečke srednjoškolce/ke o LGBT pravima, važnosti vidljivosti LGBT osoba u društvu, toleranciji, prihvaćanju, autanju, prajdovima i važnosti borbe za LGBT prava, sve kako bi postali tolerantniji i informiraniji te aktivniji članovi/ice društva koji će doprinositi prihvaćanju različitosti svih građana/ki RH. Aktivistkinje su srednjoškolcima/kama odgovorile na mnoštvo osobnih pitanja te na taj način pomogle rušenju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a istome je pridonijela i komičarka Marina Orsag, dokazavši još jednom kako je humor odličan način za osviještavanje mladih.

“Mladim LGBT osobama iskustvo srednjih škola najčešće je bolno i teško te su dvostruko više izloženi/e verbalnom i psihičkom nasilju. Tom problemu doskočili/e smo distribucijom informativnih letaka o tome kako na jednostavan način kreirati siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke. Letci su namijenjeni profesorima/icama, ali i svim ostalim zaposlenicima/icama u školi”, naglasile su iz Centra za građanske inicijative Poreč. 

“Osim kampanje i suradnje s porečkim školama, organizirali/e smo i izložbu i tribinu Koliko dugo možeš biti u ormaru prije no što ti ponestane kisika na kojoj smo razgovarali/e o otvorenosti Istre prema LGBT osobama, potrebi za organiziranjem prajda te nevidljivosti LGBT osoba u društvu”, dodale su.