U fokusu

dekan Previšić blokira izjavu ssuff-a o ugovoru ffzg-a i kbf-a

Cenzura na Filozofskom fakultetu: Studenti/ce se usprotivili/e upisu bogoslova/kinja

Cenzura na Filozofskom fakultetu: Studenti/ce se usprotivili/e upisu bogoslova/kinja

Izjava kojom Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta iskazuje protivljenje ugovoru između Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, uoči izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a (12. ožujka) na kojoj će se raspravljati o navedenim ugovorima, nije prošla cenzuru novoga dekana Vlatka Previšića.

Izjavu Saveza studentskih udruga Filozofskog fakulteta prenosimo u cijelosti:

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU), kao krovna organizacija studentskih udruga čiji je primarni zadatak zaštita interesa studenata/ica, ovim putem želi iskazati protivljenje ugovoru koji je Filozofski fakultet u Zagrebu sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Htjeli bismo istaknuti da ovakav ugovor na više načina dovodi studente/ice Filozofskog fakulteta u neravnopravan položaj. Na prvom mjestu, studenti/ce Katoličkog bogoslovnog fakulteta bili/e bi u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na ovom fakultetu. Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo Katolički bogoslovni fakultet, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta. Također je problematično i financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u.

Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata/ica izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme. Posebno problematičnim držimo činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti/ce Filozofskog fakulteta bili/e dovedeni/e u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Naposljetku, želimo ukazati na činjenicu da je ugovor sklopljen netransparentno, bez ikakve participacije studentskih predstavnika/ca, a njegove su posljedice dalekosežne upravo za studente/ice Filozofskog fakulteta. Uzevši sve navedeno u obzir, Filozofskom fakultetu, njegovim profesorima/cama i asistentima/cama te studentima/cama ovaj ugovor donosi samo štetu, a nikakvu korist.