U fokusu

Ne damo Beograd

‘Čiji grad? Naš grad!’

‘Čiji grad? Naš grad!’

U nedjelju 27. rujna predsjednik vlade Aleksandar Vučić, investitor Muhamed al Abar i ostali gosti postavit će kamen temeljac za izgradnju prve dvije kule u okviru projekta “Beograd na vodi”. Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” ovaj događaj naziva posljednjim činom predaje Beograda i još jednim “nadgrobnim spomenikom javnom interesu”.

Povodom svečanog čina, građanska inicijativa “Ne davimo Beograd” poziva građane i građanke na prosvjed “Ne damo Beograd” u nedjelju, 27. rujna u 13 sati ispred Geozavoda s porukom da još jednom pokažu kako ne daju Beograd te spriječe bahatost, kršenje zakona i korupciju!

{slika}

“Od početka najave ovog projekta upozoravali smo na njegovu štetnost, iz urbanističko-arhitektonskog, prometnog, socijalnog ili ekonomskog ugla. Nakon objavljivanja ugovora o ovoj investiciji svakome je postalo očigledno koliko je ovaj kriminalni, avanturistički pothvat štetan po naš grad i zemlju” poručuju na službenim stranicama inicijative te  dodaju da je potpisivanjem ugovora 26. lipnja postalo jasno da su s nepostojećim milijardama i besmislenim maketama građani i građanke Beograda potpuno izigrani, a investitorima ustupljen najvrjedniji dio Beograda.

Nakon podužeg odugovlačenja s transparentnošću, ugovor je postao dostupan široj javnosti 20. rujna, a dosadašnje analize pokazuju sljedeće:

“Ugovorom je postalo jasno da je investitor u obavezi da, umjesto 3.5 milijarde, uloži 150 milijuna uz 150 milijuna eura kredita, dok se Republika Srbija obavezuje na kompletnu pripremu terena, dodatne pozajmice, dozvoljava prijenos prava korištenja zemljišta u pravo svojine, prepušta Strateškom partneru moć odlučivanja pri izradi planske dokumentacije, poklanja privatnom poduzeću objekte i zemljište, odriče se suvereniteta obavezujući se da ne mijenja zakone na štetu ugovora, i to sve bez ikakvih garancija da će druga strana realizirati dogovoreno”, stoji na stranicama inicijative.

Na posljednjoj javnoj akciji 14. rujna, aktivisti i aktivistkinje inicijative platnenim su tramvajem presjekli put gradskim čelnicima koji su došli otvoriti dio djelomično obnovljene Hercegovačke ulice.

{slika}

Ova simbolička akcija bila je svojevrstan odgovor na lipanjski incident koji se dogodio prilikom potpisivanja ugovora za “Beograd na vodi” kada su vlasti u suradnji s policijom s dva tramvaja zaklonili građane i građane koji su prosvjedovali protiv ovog projekta, kako gosti koji su došli na potpisivanje ne bi vidjeli veliku žutu patku i okupljene! Naknadno se saznalo da je policija naredila zaustavljanje tramvaja na kružnom toku ispred zgrade “Geozavoda”, iako je bilo jasno da sigurnost u prometu nije bila narušena.

“U nedjelju, 27. rujna nema povlačenja”, poručuju.