U fokusu

bullying zbog rodnog identiteta ostavlja emocionalni trag

Čile: Škola za transrodnu djecu pruža okruženje sigurno od nasilja

Čile: Škola za transrodnu djecu pruža okruženje sigurno od nasilja

Fundación Selenna/Facebook

Prva škola za transrodnu djecu u Latinskoj Americi otvorena je u Čileu i sada pruža siguran prostor za svoje učenike.

Škola, koju je osnovala čileanska zaklada Selenna, s održavanjem nastave započela je u travnju 2018. godine u društvenom centru u Santiagu.

Transrodni/e maloljetnici/e često izbjegavaju odlaske u školu kako bi izbjegli/e diskriminaciju i zlostavljanje. Zakon nedavno donesen u Čileu omogućuje transrodnim maloljetnicima/ama starijima od 14 godina da promijene svoje ime i spol u službenim dokumentima uz pristanak roditelja ili skrbnika.

Zbog takvog javnog izražavanja svog preferiranog rodnog identiteta, mnogi/ od tih maloljetnika/ca u školi su doživjeli/e fizičko i verbalno zlostavljanje, što je kod mnogih ostavilo značajan emocionalni trag te ih čak navelo na misli o samoubojstvu.

Stoga, zaklada Selenna vrata svoje škole otvorila je za 20ak transrodnih učenika/ca, u dobnom rasponu od 6 do 17 godina, a broj prijava novih potencijalnih polaznika/ca u proteklih 8 mjeseci ne prestaje se povećavati.

Nastava uključuje osnove kao matematiku, engleski, biologiju, povijest – zajedno s radionicama o umjetnosti i fotografiji te tečajevima plesa.

Nastavnici/e rade pro bono, a sve troškove za prvu godinu školovanja financira Selenna i koordinatorica škole Ximena Maturana iz osobne štednje. Počevši od ožujka 2019., obitelji će morati platiti oko 7 dolara mjesečno za svako dijete.

Iako je prostor ograničen, roditelji kažu da učenici/e djeluju sretnije, opuštenije i željnije sudjelovati u nastavi.

Učenici su se složili da im je škola pomogla da u potpunosti prihvate svoj identitet.

“Ovdje se osjećam slobodno i sretno”, rekao je učenik Felipe (15) za Associated Press. “Okolina je vrlo dobra. Svatko tko stigne s veseljem je prihvaćen.”.