U fokusu

Od 2005. do 2014. godine iselilo se više od 111.000 osoba

Cipele su progovorile

Cipele su progovorile

SSSH

Aktivisti i aktivistkinje Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i okupljeni građani i građanke poredali su u četvrtak dvjestotinjak pari cipela u dva reda u zagrebačkom parku Zrinjevac, kako bi simbolično ukazali na teško stanje mladih u Hrvatskoj koji iz ekonomskih razloga ‘stoje u redovima kako bi otišli drugdje’.

Sindikalci i sindikatkinje su performansom ‘Reci to cipelama’ na dan kada se obilježava Dan zaštite na radu željeli upozoriti vladajuće da odlazak treba biti izbor, a ne nužda. Dok je glumac Žarko Savić čitao Ujevićevu Svakidašnju jadikovku, aktivisti i aktivistkinje su čitali imena ljudi, mladih iz svojih obitelji i prijatelja, koji su otišli iz Hrvatske jer tu nisu mogli ekonomski opstati.

“Suhoparne brojke, strašne po sebi, kriju osobne priče uvjetovane društvenom nebrigom, spregom političke klase i dijela poslodavaca koji razvoj Hrvatske vide i baziraju na jeftinoj radnoj snazi umjesto na razvoju inovativnosti, znanosti, obrazovanja temeljenog na promicanju kreativnosti pojedinca. Hrvatska ogromnim koracima grabi ka društvu siromaštva i nejednakosti koje zasigurno nije ni poželjno ni poticajno za ostanak, život i rad. Odlaze mladi, ali i ostale dobne skupine, obrazovani i kvalificirani, borbeni i aktivni, oni koji bi trebali biti budućnost ove zemlje. To je, na žalost, vjerojatno put bez povratka. Odlaze za boljim životom i ostaju tamo gdje ga pronađu. A Vlada ni da trepne okom, dapače, svojim ‘reformama’ širom im otvara vrata odlaska”, upozorili su iz SSSH.

Na transparentima se moglo pročitati Od 2005. do 2014. godine iselilo se više od 111.000 osoba, 2015. iz Hrvatske se iselio grad veličine Varaždina, U Hrvatskoj su mladi na tržištu JADA, Tko radi boji se gladi, itd

Nezadovoljni stanjem, mladi su napisali na letke: “Ovdje nema reda ni pravde, samo nepotizam i korupcija, znanje je na marginama društva, da mogu vratiti vrijeme nikada se ne bih vratio iz SAD-a, – neurokirurg”, “Već pet mjeseci nisan dobia plaću, nikoga nije briga za to. ODLAZIM”, “Za tjedan dana rada pokrijem sve mjesečne troškove, ali u Irskoj”…

Izvršna tajnica SSSH-a Dijana Šobota rekla je da, suprotno uvriježenom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska, nakon malih plaća i loših uvjeta rada. 

“Zbog plaća i uvjeta rada posebice odlaze visokoobrazovani, a puno ih odlazi odmah nakon škole ili fakulteta, prije nego što uopće dođu do burze rada. To je, nažalost, vjerojatno put bez povratka. A Vlada ni da trepne okom, dapače, svojim reformama širom im otvara vrata da odu”, kazala je.

SSSH je stoga pozvao građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji više nisu u Hrvatskoj, “onih koje su vlastodršci i besramno bogati iscipelarili iz zemlje”, pojasnila je Šobota poručivši kako im je dosta “cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada”.

“Poručujemo odgovornima da bez radne i socijalne sigurnosti, održivog radnog mjesta ili potpore za pokretanje vlastitog posla, stambene politike, povoljnih kredita, cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa – jaslica, vrtića, škola, domova za skrb o starima i nemoćnima, ne može postojati pravedna zemlja”, kazala je.

Cipele će sindikalci/kinje kasnije donirati beskućnicima i izbjeglicama.