U fokusu

NEGATIVAN TREND MILITARIZACIJE

CMS: Prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi je moguć!

CMS: Prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi je moguć!

Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje! obavještavaju sve građane koji dobivaju poziv za sudjelovanjem u vojnoj pričuvi da imaju pravo uložiti prigovor savjesti na sudjelovanju u pričuvnoj službi.

Nakon upita zabrinutih građana koji su dobili poziv za sudjelovanjem u vojnoj pričuvi, Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku, podsjećaju kako čl. 6. Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti  pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu.

Nažalost, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije reguliralo proceduru ulaganja prigovora savjesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu te CMS i inicijativa Ne vojnom roku apeliraju da to žurno učini! CMS je već ranije upozoravao kako je potrebno reaktivirati Povjerenstvo za civilnu službu, koje bi sukladno zakonu, odlučivalo i o zahtjevima obveznika pričuvnog sastava za prigovor savjesti.

Dok MORH to ne učini, CMS i inicijativa Ne vojnom roku pozivaju građane da već prilikom poziva na ‘ažuriranja podataka vojne evidencije’ pismeno iskažu prigovor savjesti na obvezu služenja u pričuvnom sastavu, kako bi i MORH imao jasnu evidenciju broja ljudi koji ne žele sudjelovati u radu oružanih snaga. Prigovor savjesti se može uložiti i nakon uručenja poziva za vojnu vježbu.

Primjer pisane izjave dostupan je na stranicama www.cms.hr.

Važno je naglasiti da osobe koje ulože prigovor savjesti na služenje u vojnom pričuvnom sastavu i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te se u vojnoj evidenciji vode kao “civilni pričuvnici”.

Centar za mirovne studije i inicijativa Ne vojnom roku, još jednom skreću pažnju javnosti kako se nastavlja negativan trend militarizacije hrvatskog društva, a što je vidljivo i iz jučerašnje najave Vlade RH o nepotrebnom povećanju proračuna MORH-a u naredne tri godine. Kao da su već pali u zaborav požari koji su poharali Hrvatsku i iz kojih je bilo više nego očito da se je raspao sustav civilne zaštite.

Umjesto da Vlada jača oružane snage, u ovom trenutku puno je potrebnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu, a ne u oružanim snagama. Hrvatska zna bolje!